- hirdetés -

Csütörtök déltől hétfőig másodfokú hőségriadót rendeltek el, akár 34-35 fok is lehet a hétvégén.

Az országos tisztifőorvos csütörtök déltől várhatóan hétfő éjfélig másodfokú hőségriadót rendelt el. Hűvös időről egyelőre ne is álmodozzunk, csütörtökön és pénteken már újra 27-33 fok lehet, a kánikula pedig a hétvégén fog tetőzni: szombaton és vasárnap 34-35 fok sem kizárt, enyhülés hétfőn jöhet – írja az idokep.hu.

Gyerekekre, idősekre nagyon figyeljünk!

Azt már kora reggel érezni lehetett Orosházán is, hogy megint meleg lesz. Reggel 8 óra körül már szabályosan égetett a nap, kerékpározás közben a városban is le lehetett izzadni.

Úgyhogy mindenki csak óvatosan! A déli órákban kerüljétek a tűző napsütést, aki csak teheti menjen árnyékba vagy a hűvös szobába, irodába. Ha ez nem megoldható, mindenképpen használjatok naptejet, és viseljetek sapkát, kalapot. És igyatok rengeteg folyadékot! De ne alkoholt vagy üdítőt, ilyenkor a legjobb a víz.

A nagy melegben jól jön egy kis hűs (Fotó: OrosCafé)
A szökőkút közelében elviselhetőbb a meleg (Fotó: OrosCafé)

Kánikula idején több orosházi intézményben lehet egy kicsit felfrissülni, megpihenni, éljünk a lehetőséggel, ha szükségét érezzük.

Pihenést biztosító épületek:
Petőfi Művelődési Központ
Platán Idősek Otthona (Teréz u. 14. )
Ezüst Fenyő Idősek Otthona (Táncsics u. 8. )
Nappali Melegedő (Szabó Dezső u.)
Öreg Tölgy Klub (Iglói u. 7. )
Reménység Klub (Lórántffy u. 35. )
Gyöngyvirág Klub (Székács J. u. 3. )
Őszirózsa Klub (Kiss E. u. 19.)
Orosháza Jézus szíve katolikus templom előtere (Széchényi tér 1.)

A nagy melegben fokozottan kell figyelnünk a gyermekekre és idős emberekre. A Kisharang Bölcsődében párakapu segíti a felfrissülést, valamint a csoportszobák elektromos napernyővel felszereltek, így ez is ad némi hűst. Dénes-Földesi Mónika bölcsődevezetőtől megtudtuk, fokozottan ügyelnek a gyerekek folyadékbevitelére, limonádét készítenek, amivel folyamatosan itatják az apróságokat. A nagy forróság idején a gyerekek a délutáni pihenőidejüket töltik, de egyébként ők még nem veszik fel és észre annyira a hőséget – éppen ezért kell rájuk fokozottabban figyelni.

Az Egységes Szociális Központban Vaszkán Erzsébet vezető a tagintézményekbe körlevelet juttatott el, mely tartalmazza mindazt, ami segíti az ellátottakat és dolgozókat, hogy elviselhetőbb legyen számukra a hőség. Mindkét idősek otthona (Teréz utcai és Ezüst Fenyő) klimatizált helyiségekkel felszerelt, a folyadékpótlásról folyamatosan gondoskodnak, hisz az idősek hajlamosak arra, hogy keveset igyanak, valamint megkérték őket arra, ha lehet, a nagy melegben tartózkodjanak szobáikba és ne menjenek ki a tűző napra. A dolgozók felfrissülésként többször letusolnak – ez is segíti a hőség elviselését.

A szabadban dolgozók is fokozott terhelésnek vannak kitéve a tűző napon. A Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezetőjétől, Benkő Ferenctől megtudtuk, dolgozóiknak folyamatosan biztosítják a folyadékot, és megnövelt pihenőidővel – óránként 10 perc – igyekszenek számukra elviselhetőbbé tenni a forróságot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.