- hirdetés -

Miközben Básti Juli vagy Nagy Ervin mesét olvas, a legkisebbek Mester Kata rajzait nézhetik. A 86. Könyvhét kapcsán egy könyvekbe nem író, hanem rajzoló orosházit találtunk meg. Mester Kata grafikus a fővárosban él évek óta, de erős szálak fűzik szülővárosához.

A közelmúltban megjelent mobil applikáció révén az ő rajzait is láthatják a legkisebbek, miközben Básti Juli, Reviczky Gábor, Nagy Ervin vagy Szacsvay László hangján hallhatják a meséket. Ez egy állandóan bővülő sorozat, ami folyamatos munkát jelent számára is. Szombaton mutatják be a Gondri-sorozat legújabb darabját, egy gyermekkönyvet, amelynek ő az illusztrátora.

Közben testvérével közös kiállítása látható Budapesten a Pótkulcs Klubban. Mester Éva Hajnalkával rendszeresen közösen dolgoznak. A két testvér hat egymásra, inspirálják egymás munkáját. Hogy teljes legyen a kép: nem véletlen, hogy mindketten a képzőművészet területén alkotnak, édesanyjuk is neves orosházi grafikusművész: Fülöp Ilona, édesapjuk Peter Mester képzőművész, sok területen alkot, monumentális képeket, monumentális mozaikokat is készített Európa-szerte.

Két fiútestvérük is van, mindkettő alkotó személyiség: Péter matematikus, emellett kiemelkedően jól rajzol, Pavel az édesapjával Európa-szerte sok helyen festett monumentális képeket falakra. Például Gerard Depardieu pincészetében, érdekes videót találtam ezzel kapcsolatban, ajánlom figyelmetekbe.

A tavaly megszületett nagysikerű Gondri-sorozat (Geopen kiadó, író: Babucs Éva) előtt Mester Kata (a Mozaik Kiadónál) tankönyveket, oktatási segédanyagokat illusztrált. (Az Eötvös iskola aulájának falán is az ő munkáját látni.)

– A mostani munkahelyemen annak örülnek, hogy sokféle stílusban dolgozok, ez engem is inspirál új stílusok kialakítására. Hogyan dolgozom? Van, hogy olvasom a szöveget, és gondolkozom, milyen stílus illene hozzá. Nagyon sokszor Évi, a testvérem ötleteit valósítom meg. Néha nagyon gyorsan jön az ihlet, máskor lassabban. Ha nyitottabb, inspiráló embereknek dolgozok, akkor általában a munkáim is jobbak lesznek.

Mester Kata jelenleg versekhez és mesékhez rajzol, ill. saját kollekcióval készül, amelyben táskák, kisebb tárgyak lesznek – de ez még képlékeny – mondja. Magánemberként gyakran önkéntesként segít: mostanában, ha ideje engedi, értelmileg sérült felnőtteknek tart kézműves foglalkozásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.