- hirdetés -

Évente több mint 7,5 ezer esetben derül fény családon belüli erőszakra a gyermekvédelmi jelzőrendszerben hazánkban. Orosházán tavaly négy esetben történt családon belüli bántalmazás.

A bántalmazás témája a gyermekvédelemben dolgozó összes szakembert érinti, épp ezért szükséges, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek. Ezek a bántalmazások megelőzhetők egy jól működő családban. A családok megerősítését segítették azok a programok, amelyeket az SOS Gyermekfalvak valósított meg Orosházán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati forrásából. Így például családterápiákat, családi és közösségi programokat, szülőket megszólító csoportokat indítottak.

Mivel a gyermekvédelemben számos területre kell figyelni, ezért fontos az ún. jelzőrendszer – tudtuk meg Podmaniczkiné Szegi Katalintól, az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata vezetőjétől.
– A jelzőrendszer tagjait törvény határozza meg, a teljesség igénye nélkül: óvoda, iskola, védőnők.

Sőt, valójában minden észlelő ember tagja a rendszernek, tehát, ha problémát látunk, kötelességünk jelenteni a Gyermekjóléti Központnál, a rendőrség, vagy a gyámhivatal felé, hogy segíthessenek

– hangsúlyozta a vezető, hozzátéve, a jelzőrendszer Orosházán jól működik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.