- hirdetés -

Harminc éve tanít, hobbija a sakk, kedvenc madara a tengelic. Február óta mesterpedagógus, kollégáit segítő szaktanácsadó. Tanítványai országos versenyeken bizonyítják: jó úton halad.

Listákkal érkezik az interjúra, igen hosszú listákkal. Mint kiderül, diákjai eredményeit hozza magával, hiszen ezekre a legbüszkébb. Csillogó szemmel mutatja a csapat- és egyéni versenyek helyezéseit. Biológia, földrajz, természetismeret, és persze a sakk – valamennyi területen megyei bajnokokat, országos helyezetteket „nevelt ki” Horváth Antal, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanára. Még pontosabb legyek: mesterpedagógusa, a sikeres minősítő vizsga után februártól mesterpedagógusként dolgozik.

– A főiskolát Nyíregyházán végeztem biológia-földrajz tanárként 1985-ben, majd Orosházán kezdtem tanítani, azóta is itt élek és dolgozok. Pályám elején a természetvédelemé volt a fő szerep, madárbarát kört vezettem, táborokat szerveztünk. 5-6 évente mindig keresek valamit, amiben megújulhatok: biológia tankönyveket lektoráltam, megyei bemutató órákat tartottam, tanmeneteket dolgoztam ki. 2001 novemberétől felkerültem az országos szakértői névjegyzékre – mondja Horváth Antal, aki a szaktanácsadói továbbképzés után mesterpedagógus minősítésre is sikeresen vizsgázott.

Horváth Antal mutatja a tanítványai által szerzett okleveleket (Fotó: Bruno Silva)
Horváth Antal mutatja a tanítványai által szerzett okleveleket (Fotó: Bruno Silva)

Azt mondja, a földrajzot ma már kevésbé szeretik a gyerekek, de persze mindig akad olyan diák, aki érdeklődéssel fordul tantárgyai felé. Szerinte épp ez az egyik „kulcs” a tanulmányi sikerekhez.
– Most a gyerekek versenyeztetésére helyezem a hangsúlyt. Ehhez kell az érdeklődésük, egy kis becsvágy, és a szorgalom. Ha ezek megvannak, adom hozzá az általam kidolgozott tematikát. A kistérségi megmérettetéseken évek óta az élen végzünk, és ott vagyunk a megyei, országos legjobbak közt is. Három dologra vagyok a legbüszkébb: Farkas Réka országos negyedik lett a Hermann Ottó Biológiaversenyen, ahol az utolsó hét évet tekintve hatszor volt országos döntős tanítványom, illetve tavaly mindhárom tárgyamból megyei elsőként zárt az általam felkészített diák – emeli ki a pedagógus.

Sikerélmények a sakkban is

A természettudományi tárgyak mellett van még egy olyan terület, ami Orosházán már összefügg Horváth Antal nevével. Ez nem más, mint a sakk. Edzi a gyerekeket, szervezi a versenyeket.
– A fiam negyedik osztályos volt, amikor kérte, tanítsam meg sakkozni. Láttam, hogy tehetséges, így én is komolyan kezdtem el ezzel foglalkozni: 2008-ban elvégeztem a testnevelési főiskola edzői szakát. Itt is jöttek a sikerélmények: 2010 óta szinte minden évben ott vagyunk a legjobbak közt az orosházi gyerekekkel, egyéniben és csapatban is. Leszkó Bence, Balázs Eliot, Kocmár Kitti – az ő eredményeikre vagyok a legbüszkébb.

Horváth Antal úgy véli, a jó pedagógus ismérvei, hogy szeresse a gyerekeket, tudja őket lekötni, érdeklődésüket felkelteni, de ugyanakkor követelnie is kell, hiszen a kettő így van összhangban.

Nála mindez jól működhet, hiszen a hétvégén is országos versenyre utazik tanítványával, biológiából igyekeznek folytatni a kiváló eredménysort.

Azt még kiemeli: köszöni a támogatást feleségének, hiszen ez a munka (is) sok időt igényel, és gyakran van távol otthonától.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.