- hirdetés -

A szociális szövetkezeteknek a munkahelyteremtő képességük miatt rendkívül fontos a szerepük – mondta el Laczó Gyula, a Szociális Szövetkezetek Programkoordinációs Iroda vezetője csütörtökön, Orosházán.

Partnertalálkozóra gyűltek össze Gyopárosfürdőn, a Mogyoró utcán a környező települések vezetői – a csütörtöki volt az első konzorciumi partnertalálkozó. A tapasztalatokról, és a következő hetek legsürgetőbb feladatairól tájékozódtak a Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába pilot mintaprogram partnerei.

Mint ismert, a mintaprogram a szociális szövetkezeteken keresztül foglalkoztatási lehetőséget nyújt azoknak, akiknek a piac pillanatnyilag nem tud munkalehetőséget biztosítani – korábban erről itt írtunk. Elhangzott, az állami forrásból biztosított közfoglalkoztatás nem cél, hanem átmenet a profitorientált szociális szövetkezetek felé és onnan a nyílt munkaerőpiacra.

Tíz fóliában nevelkednek a sárgadinnye-palánták a Mogyoró utcában (Fotó: Rajki Judit)
Tíz fóliában nevelkednek a sárgadinnye-palánták a Mogyoró utcában (Fotó: Rajki Judit)

– A településeknek fel kell mérniük a lehetőségeiket, és olyan tevékenységet kell biztosítaniuk a programban, amely alapot adhat a továbblépésre a profitorientált, piacra termelő szociális szövetkezet felé – emelte ki előadásában Laczó Gyula, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának képviselője, a programot országosan koordináló iroda vezetője. Simonka György országgyűlési képviselő felhívta a partnertelepülések figyelmet arra, hogy a jövőben mezőgazdasági támogatások igénybevételére is lesz lehetőség, erre fokozottan kell figyelnie a konzorciumi tagoknak.

19 település vesz részt a konzorciumban – több cég, egyesület mellett –, köztük a házigazda Orosháza is, két brigáddal. Városunkban Gyopároson 10 fóliában gyarapodik a sárgadinnye-palánta, ősszel karalábét ültetnek. – Folyamatban van a közbeszerzés a sertések beszerzésére, valamennyi tagtelepülésen felmérjük az állattartásra kialakított helyeket, a malacok június közepén érkeznek a bónumi telephelyre – tudtuk meg Fejes Róbertné konzorciumvezetőtől, Orosháza alpolgármesterétől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.