- hirdetés -

A négyéves németjuhász-malinois keverék a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, és gazdája, Ádász Szabolcs r. törzszászlós révén Orosháza hírnevét is öregbítette. Járt a serleg, a dísznyakörv, de Ilcsi valódi jutalma a labdája, és Szabolcs dicsérete volt.

Legendásan jó szimat, készség, és kitartó munka cserébe a kedvenc játékért, no meg persze a gazdi kedvéért. Egy jól kiképzett kutyánál nem igazán van alkalmasabb drogkeresésre – élnek is a lehetőséggel a rendfenntartó szervek. A kutyák és vezetőik képzése folyamatos, időnként pedig versenyeken mutathatják meg, mit is tudnak.

Legutóbb május 4-e és 8-a között mérhették össze tudásukat a szolgálati kutyák és vezetőik – négy kategóriában (járőr, kábítószer-kereső, robbanóanyag-kereső, nyomkövető). A Dunakeszin tartott országos versenyre csak a legkiválóbbak mehettek: minden megyéből a kiváló minősítéssel rendelkezők közül a legjobb, mondhatni, a szolgálati kutyák krémje.

Szabolcs és kutyája, Ilcsi - Szabolcs 20 éve foglalkozik kutyákkal (Fotó: Réti Anita)
Szabolcs és kutyája, Ilcsi – Szabolcs 20 éve foglalkozik kutyákkal (Fotó: Réti Anita)

13 megyéből delegáltak kutyát kábítószer-kereső kategóriába, két kutya pedig a társszervezetektől érkezett. Így ebben a kategóriában 15-en versengtek az első helyért – tudtuk meg Ádász Szabolcs rendőr törzszászlóstól. – Három keresési gyakorlat volt, épületet, gépjárművet, valamint csomagot kellett átvizsgálni, mindhárom feladatra 15 perc állt rendelkezésre. Ilcsivel a legjobban a gépjármű átvizsgálásával teljesítettünk, a maximálisan elérhető 100 pontot kaptuk a bíróktól, a csomagátvizsgálás során 2 ponttal kevesebbet – ismertette a verseny részleteit a r. törzszászlós.

Az engedelmes gyakorlatok felkészülésében nagy segítséget nyújtott Réti Anita rendőr főtörzsőrmester. A segítség kölcsönös, hiszen 2012-ben Anita kutyája, Totya lett az ország legjobb járőrkutyája. A felkészülésben akkor Szabolcs segített.

Alaposság, stílus, jelzésmód, orrhasználatot – ezeket is szigorúan figyelték a bírók, de számított például az is, hogy mennyire mozog otthonosan a kutya a berendezési tárgyak között, mennyire irányítható, sőt: mennyire dolgozik összeszokottan a gazdájával.

Rendőrkutyák – a megyében 11 szolgál

Ádász Szabolcs és Ilcsi között kiváló az összhang, a négyéves németjuhász-malinois szuka 8 hetes kora óta van Szabolcs mellett. Mellette nőtt fel, lakásban, ismeri gazdája otthoni közegét, és beilleszkedett a (jelenleg) 10 fős otthoni kutyaállományba is. Erős páros, mert bíznak egymásban és figyelnek egymásra.

A legjobb drogkereső labdájával
A legjobb drogkereső labdájával

– Fontos, hogy életvitelszerűen velem legyen a kutya, hogy legyen a közvetlen közelemben. Így lehetek vele egy hullámhosszon, értem minden rezdülését, tudom, mikor mit akar velem tudatni. Természetesen képezni is kell, a gyakorlatokat meg kell tanítani, legyen az engedelmességi, vagy ügyességi. Minden közegben meg kell tanulnia mozogni, akár csúszós, sötét helyen is, és tudnia kell felugornia magasabb helyekre, ha arra van szükség. Így keresés során csak a keresendő szagokra koncentrál, és nem arra, hogyan mozogjon. Persze mindehhez az is kell, hogy a kutyában legyen meg az adottság, szívből akarja ezt csinálni – sorolja Szabolcs a legfőbb kritériumokat.

– Ilcsiben megvan az apportkészség. Keresi a kábítószert, mert tudja, ha megtalálja és jelzi, akkor labdát kap. Ezért dolgozik, a labdájáért, a kedvenc játékáért – mutat rá négylábú társa motivációjára a törzszászlós, hozzátéve, a kutya a kábítószerrel nem kerül kapcsolatba, csak a szagával.

Békés megyében Ádász Szabolcs a járőrkutyák szakmai felelőse, mentora – havonta egy összevont képzésen dolgozik a szolgálati kutyákkal és vezetőikkel. Ezeken a szintentartó képzéseken a megyében szolgáló 11 rendőrkutya szorgalmasan gyakorol – köztük az a kettő is, ami Orosházán szolgál. A rendőrkutya még szájkosárral is tekintélyt parancsol, hatékony fegyver, ha arra van szükség. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint bizalmat is ébreszt az állampolgárokban, nyitottabbak a kutyás rendőrök felé.

Szabolcs és Ilcsi lett a legjobb tehát az országos megmérettetésen Dunakeszin. A pihenő viszont rövidre, mindössze kétnaposra sikerült, hétfőn ugyanis utazhattak vissza a Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központba – kiképzésre, hogy ők is maradjanak a legjobbak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.