- hirdetés -

Minden párkapcsolatban és család életében vannak gondterhelt időszakok. Ezek kezelésében, valamint a megoldások keresésben nyújt segítséget az ingyenes lehetőség.

Az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata, valamint az SOS Gyermekfalvak Magyarország az Emberi Erőforrás Minisztériumtól nyert támogatásból család- illetve párterápiás lehetőséget biztosít családok számára.

Mi az a pár illetve családterápia?

Minden család életében vannak gondterhet időszakok. A családterápia olyan pszichoterápiás módszer, mely a családi működés, kapcsolatok, szabályok feltárásával segít a családtagok közötti konfliktusok, illetve érzelmi problémák enyhítésében. Sok esetben az egyéninek tűnő panaszok, tünetek is a család bevonásával tudnak oldódni. A párterápia az a formája a családterápiának, amikor a terápia fókuszában a pár kapcsolata áll, gyerekek vagy nincsenek, vagy nem vonják be őket a folyamatba. Fontos elméleti kiindulópontja a rendszerszemlélet. Eszerint a család egy olyan rendszer, melynek alkotórészei (tagjai) folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással- vagyis valakinek a változása kihat a többi tagra is.

Mikor ajánlott a pár-, illetve családterápia?

A családtagok úgy ítélik meg, hogy két vagy több tag között oly mértékű, vagy hosszan tartó konfliktus áll fenn, amit külső segítség nélkül nem tudnak kezelni. A családi életciklus során kialakult változások (pl. gyerekek kirepülése, szülők nyugdíjazása stb.) nehezen kezelhetők a családtagok számára. Az egyik családtag tünetei az egész család bevonásával tudnak enyhülni- illetve, ha állapotának javulásával más családtag lett rosszabbul. A családot ért közös trauma (pl. haláleset) feldolgozására.

A pár- illetve családterápia ingyenes igénybevételére az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatánál (Orosháza, Hajnal u. 1.) van lehetőség. Az ülések kéthetente, szombat délelőtt, másfél órás időtartamban zajlanak. Érdeklődni személyesen vagy telefonon lehet a 68-412-317 –es számon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.