- hirdetés -

A gyopárosi sétányra többen hajtanak fel autóval és parkolnak a tó mellett, holott ez tilos. A büntetés több tízezer forintra rúghat.

A hármas tórendszer melletti sétányt tavaly ősszel újították fel, melynek során 530 méter hosszan fehérmurva-borítást kapott, 1060 folyóméteren betonozott szegélykővel is ellátták. A Corvus Aquától a vashídon keresztül egészen a középső tó legdélebbi pontjáig 2,5 méteresre szélesítették ki a sétányt. A felújítás időszerű volt, hisz sokak kedvelt sétálóhelye.

Igen ám, de a sétányra – annak ellenére, hogy évtizedek óta tilos – sokan mennek rá autóval és parkolnak a tó mellett. A közterület-felügyelők gyakran ellenőrzik a területet. Szabálytalankodó esetén az autóst figyelmeztetik, amennyiben a helyszínen nem tartózkodik, akkor a gépkocsiról fényképet készítenek, és az autó szélvédőjénél figyelmeztető cédulát helyeznek el. Ha az autós „visszaeső”, és a többszöri felszólítás sem teszi meg hatását, akkor büntetnek, melynek összege elérheti a több tízezer forintot.

Nem autóknak, gyalogosoknak épült a sétány (Fotó: Rajki Judit)
Nem autóknak, gyalogosoknak épült a sétány (Fotó: Rajki Judit)

Ez utóbbi azonban ritka, a figyelmeztetés eléri célját, az autós odébbáll.
– A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet kimondja: a játszóterekre, gyepfelületekre, parkosított területekre és más zöldfelületre gépkocsival vagy egyéb gépjárművel – a fenntartást, fejlesztést vagy hulladékszállítást végző gépjárművek kivételével – behajtani, megállni tilos. Ez vonatkozik a sétányra is – tájékoztatott Kovács György igazgatási irodavezető.

A közterület-felügyelők ellenőrzéseik során gyakran találkoznak olyan esetekkel, amikor az autós arra hivatkozik: mozgássérült, ezért hajtott rá a sétányra és parkolt a tónál.
– A rendelet alól a mozgássérültek sem kivételek, autójukkal szintén nem hajthatnak rá a sétányra és parkolhatnak le – emelte ki Kovács György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.