- hirdetés -

Itt a tavasz, éled a főtér is, egyre többen sétálnak, pihennek ott. Most már víz is van a medencékben, de azért ne feledjük, ez közösségi tér, nem pedig közfürdő. 

Gyorsjelentés annak, aki még nem járt a belvárosban kedd este óta: szerda reggelre feltöltötték a főtér medencéit. Kedden még takarították, addigra megtörtént minden szükséges karbantartás, ami a beüzemeléshez kellett.

Április 22-én reggel pedig megtelt vízzel mind a négy medence, és a 128 db vízköpő is működésbe lépett. Ez még csak a próbaüzem, a következő 1 hétben működés közben kiderül, van-e valahol hiba, amit javítani kell.

Már csobog a víz a medencékből, kollégáink ma már ott ejtőztek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Már csobog a víz a medencékből, kollégáink ma már ott ejtőztek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A karbantartás egyébként már napok óta folyik, átnézték a teljes gépészeti rendszert, és kicserélték a kiégett ledes izzókat is a teljes éren.

Kicseréltek három fát

Kedden azt is láthattuk, hogy munkagépekkel dolgoztak a Bajcsy út melletti részen, fákat ültettek. Ennek előzménye, hogy tavaly ősszel munkák voltak a főtér keleti részén, akkor egy drén árkot készítettek.
– Erre azért volt szükség, hogy a talaj felső rétegében összegyűlő talajvizet elvezessék. A tapasztalatok szerint ezen a részen magas volt a vízszint, ez okozta három fa kipusztulását. Ezt a három fát – két gyertyánt és egy hársfát – a héten a szerződés szerint garanciában ingyen cserélte a KÉSZ Zrt – mondta el Magon Péter, a Városüzemeltetési Zrt kertészeti ágazatvezetője. – A növényekről általában elmondható, jó állapotban vannak, a főtér építésekor elültetett közel 1000 növényből az elmúlt 2 évben mindösszesen 6 növényt kellett cserélni, ami jó arány – tette hozzá a szakember.

Főtér szabályok

Több Facebook posztban olvastuk a napokban, hogy mit lehet vagy nem lehet csinálni a főtéren, és volt néhány érdekes észrevétel, aminek utánajártunk. A főtér egy közösségi tér, ahol ennek megfelelően szabályok is vannak, amiket egyébként táblák is jeleznek. Ezeket már leírtuk korábban, de ismétlés a tudás anyja…

A vízből inni tilos

Ez azért veszélyes, mert a medencékbe csobogó víz vegyszerrel kezelt, tehát nem ivóvíz.

Emellett a medencékben fürödni is tilos, de a medence terekbe akkor sem szabad belemenni, ha éppen nincsen benne víz. Ugyanis a kavicsos aljzatot tönkreteszi, ha azon sétálnak, az díszként és nem járófelületként funkcionál. Szabályt sért az is, aki szemetet dobál vagy más módon szennyezi a medencék vizét vagy a teret.

Ne dobálj kavicsokat a vízbe!

Ez az egyik olyan téma, ami folyamatosan visszatér a közbeszédbe. Ami tény: ahol víz és kavics van egymás mellett, az a kisgyereknek felhívás keringőre: biztos belemarkol és bele is dobja a vízbe, hiszen olyan jól csobban.
Ami a gond, hogy a medencepart mellett található apró kavicsok rossz esetben a szivattyúkban is kárt okozhatnak, amiknek javítása, cseréje jelentős költség lehet.

Igazi megoldás nincs, ami a javaslat: tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy egy parkban nem dobálunk kavicsot a medencébe.

Itt a tábla, ezek tilosak a főtéren (Fotó: Rajki Judit)
Itt a tábla, ezek tilosak a főtéren (Fotó: Rajki Judit)

Állatoknak tilos a bemenet!

A Győry Vilmos térre és a Szabadság térre – tehát a főtér egész területére – tilos bármilyen állatot bevinni, kivétel a vakvezető kutya. Ennek oka, hogy a téren nagy értékű növények vannak, amire káros hatással van például, ha a kutyák megjelölik. Ráadásul közegészségügyi szempontból is aggályos, ha a térről nem szedik fel a gazdik az állatok ürülékét.

Fűre lépni szabad

A gyep már erős, folyamatosan locsolják, vágják, így nem tesz benne kárt, ha rámegyünk. Szaladgálhatnak a gyerekek, lehet vinni pokrócot és bárki kiülhet olvasni, netezni vagy beszélgetni.

A főtér nem extrém park

A rendelet nem tiltja, hogy a főtérre görkorcsolyával, gördeszkával vagy rollerrel bemenjetek. Ám fontos, hogy ezekkel az eszközökkel csak közlekedni szabad. Ne zavarjátok a sétálókat, a tipegő kisgyerekeket. Nem itt van a helye a trükköknek, arra való az extrém park. Aki viszont megrongálja a főtér bármilyen elemét, szabálysértést követ el. Azt sem árt tudni, hogy a teret 5 kamera figyeli folyamatosan.

Kerékpárral a kerékpárúton

A parkon, a medencék között tekerni tilos, hiszen maga a park járdának minősül, ahol nem lehet kerékpározni. Természetesen át lehet menni biciklivel a téren, de kizárólag úgy, ha tolja maga mellett a kerékpárt, felülni tilos. A kerékpáros közlekedésre csak a kijelölt kerékpárutakon adott a lehetőség, erről itt írtunk.

A rendőrök a szabályokat megsértőket elsősorban figyelmeztetik, nem céljuk a büntetés. Természetesen, aki visszatérően és kirívóan vét a közösségi lét alapvető szabályai ellen, azzal szemben eljárnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.