- hirdetés -

Sokat vitatott kérdés, érvekkel és ellenérvekkel. A legfőbb: a biztonságos közlekedés, a baleset-megelőzés. Városunkban is figyelmeztetnek táblák: Hajtva tilos – Tolva szabályos.

A KRESZ szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van, a kijelölt gyalogos-átkelőhely pedig az úton a gyalogosok áthaladására szolgáló, útburkolati jellel jelölt terület. Ha már érveket kell felhozni, ez az egyik legfőbb a hatóság részéről.

– Ez alapján egyértelmű, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gyalogosként lehet közlekedni. Ha valaki kerékpárral érkezik egy ilyen átkelőhelyhez, akkor gyalogossá kell válnia, azaz le kell szállnia a kerékpárról, és azt át kell tolnia. A KRESZ szerint a kerékpár jármű, a kerékpárt hajtva járművezetőnek minősül a biciklis – mondja Kis Rozália rendőr főhadnagy, az orosházi kapitányság munkatársa, példaként hozva fel a képünk bal oldalán látható, Rákóczi úti átkelőhelyet, ahol – több más orosházi helyszín mellett – figyelemfelhívó tábla is figyelmezteti évek óta a kétkerekűvel közlekedőket, hogy „Hajtva tilos – Tolva szabályos”. A felirat mellett ábrák is mutatják, mi a helyes közlekedési magatartás.

A szabályokat betartva, kellő körültekintéssel közlekedjünk (Fotó: Rajki Judit)
A szabályokat betartva, kellő körültekintéssel közlekedjünk (Fotó: Rajki Judit)

A sok vitát kavart kérdésben több olyan álláspontot is találunk, melyek szerint a KRESZ megfogalmazása nem egyértelmű, a paragrafusokat különbözőképpen értelmezhetjük. A hatóság szerint viszont a járdán tilos kerékpározni, a zebra pedig a járda „meghosszabbítása”.

Ha már meghosszabbítás, nézzük a képünk jobb oldalán látható példát, ugyancsak a „tízesek” előtt.
– Ha a kerékpáros kijelölt gyalogos-átkelőhely mellé felfestett kerékpárút-átvezetéshez érkezik, a párhuzamosságot kihasználva leszállás nélkül is áthaladhat az úton, a piros felfestésen, természetesen kellő körültekintéssel, az elsőbbségi szabályokat betartva. Ilyen például ez a Rákóczi úti átkelő is, de további hasonlóakat is találunk a belvárosban – emeli ki Kis Rozália.

A Rákóczi úti helyszín is sokféle közlekedési magatartást mutatott: volt, aki leszállt, volt, aki nem, és volt olyan is, aki motorral hajtott át a zebrán. Egy biztos: minden nap sok balesetveszélyes helyzetet hoz, így az elővigyázatosság, a biztonságos közlekedés, a körültekintés a gyakori vitákkal kísért kérdésben is a legfontosabbak. Közlekedjünk óvatosan.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.