- hirdetés -

Szén-monoxid mérőket vizsgáltak megbízhatóság szempontjából. Megvan a lista, melyik nem ér semmit és melyik használható.

A tél folyamán szerencsére a tűzoltóknak nem kellett intézkedniük városunkban szén-monoxid mérgezés miatt. Az orosházi kirendeltség működési területén is csak egy esetben, Mezőhegyesen merült fel mérgezés gyanúja, négy ember lett rosszul, a házban cserépkályha és vízmelegítő is működött, ám a kiérkező tűzoltók mérései nem igazolták a mérgező gáz jelenlétét. A házban nem volt beszerelve érzékelő – tájékoztatott dr. Nagy Szilvia megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Fontos azonban tudni: a mérgezés nem csak télen fordulhat elő; ha például a vízmelegítő égésterméke visszaáramlik a fürdőszobába, szintén komoly baj forrása lehet.

A szén-monoxid-érzékelő életet menthet, ám csak a megfelelően kialakított és szabvánnyal gyártott készülék a megbízható.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NHF) szakemberei tavaly 20 szén-monoxid-mérőt ellenőriztek, és 19 közülük nem bizonyult megfelelőnek. A napokban a kormány és a fogyasztóvédelmi hatóság oldalán is közzétették a mérők pozitív, illetve negatív listáját, rajta a megvizsgált készülékek márkanevével, típus-, és modellszámával, fotójával. Emellett jó tanácsokkal is ellátják a vásárlókat. A veszélyes szén-monoxid-mérők további forgalmazását betiltották.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.