- hirdetés -

Pénteken délelőtt érdekes lesz nézni, amint a hold kitakarja a nap egy részét. Érdekes, de nem veszélytelen, aki szabad szemmel nézi a jelenséget, meg is vakulhat.

Orosházán is látható lesz a részleges, közel 60 százalékos napfogyatkozás március 20-án, pénteken délelőtt.

Budapestről nézve a fogyatkozás 9:39:32-kor kezdődik. A jelenség közepén, 10:48:33-kor a fogyatkozás nagysága 0,66, a napkorong 58,4%-a van takarásban, a Nap 40° magasan látszik a horizont felett. Ilyen mértékű napfogyatkozás során a napfény mennyisége észrevehetően csökken, noha még nem túl feltűnően. A fogyatkozásnak 11:59:47-kor van vége Budapesten. Ezektől az értékektől csak néhány perc eltérés tapasztalható az ország más területein, és a fogyatkozás mértékében is csak minimálisak az eltérések (a nyugati határszélen valamivel nagyobb mértékű a fogyatkozás, délkelet felé haladva pedig kisebb) – írja oldalán a Magyar Csillagászati Egyesület.

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg.

Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatunk!

Veszélyes, sőt akár súlyos szemkárosodást, vakságot is okozhat, ha valaki a Napot szabad szemmel nézi! Nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem. Ugyancsak kockázatos távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget. Fontos, hogy a gyermekekre is vigyázzunk, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, ha a részleges napfogyatkozást velük együtt szeretnénk megfigyelni – figyelmeztet az ÁNTSZ.

Az is jó, ha hegesztőüveget (13-14-es fokozat) használunk, ezzel már biztonságosan nézhető a ritka égi jelenség.

Kis lyuk a lapra, a Nap képe a másikra

A napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el. Ekkor egy kartonlapba kisméretű lyukat készítünk (pl. gombostűvel átlyukasztjuk) és a Nap képét ezzel vetítjük ki pl. egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget, ezért különösen ajánljuk azoknak, akik gyermekeknek kívánják a jelenséget bemutatni.

Így nézzétek a napfogyatkozást, ha nincs hozzá biztonságos felszerelés
Így nézzétek a napfogyatkozást, ha nincs hozzá biztonságos felszerelés

Azokat a kisgyermekeket, akik nem képesek még felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg tartsuk olyan fedett helyen, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni!

Szóval napfogyatkozásra fel, szép időt mond péntekre a meteorológia.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.