- hirdetés -

Kevesebb pénz folyik be a lakosságtól, emelkedtek a költségek és a környező települések sem fizetik a fennálló különbséget, ezért veszteséges a hulladékszállítás. Pályázati pénz is segít a gondokon.
Jelentős összeget, 59 millió forintot nyert a Vidékfejlesztési Minisztériumtól az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft (OHU). Törvényi változás miatt 2014. július 1-jétől hulladékgazdálkodási közszolgáltatást kizárólag nonprofit gazdasági társaság végezhet, ezért hozta létre a város 2013 novemberében a céget, azóta ők szervezik és koordinálják a kommunális hulladék elszállítását.

Mivel a rezsicsökkentés óta kevesebbet fizetnek a lakosok a hulladékszállításért, így értelemszerűen a cég bevételei is csökkentek. Emellett a hulladéktörvény változásai miatt megemelkedett ártalmatlanítási költségek is további veszteséget okoztak a cégnek. Az OHU a környező településekről is szállította a szemetet, azonban a lakossági befizetések itt sem fedezték a költségeket, így ez is terhelte az OHU számláját, mint veszteség. Az itt kieső összeget az önkormányzatoknak kellett volna fizetni, azonban ezt Orosháza kivételével egyik település sem vállalta.

Az, hogy Orosháza fizesse a térségben keletkező összes veszteséget nem tartható, ezért más megoldást kerestek. Március 1-jétől felmondták a hulladékszállítást azon településeken, akik nem fizettek, emellett pedig még tavaly decemberben pályáztak a minisztérium által meghirdetett keretösszegre, ami éppen a hasonló veszteségek kiegyenlítéséért jött létre.
– Egy hete kaptuk az értesítést, hogy a beadott pályázatunkat pozitívan bírálták el, és az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft megnyerte a megigényelt teljes összeget, 59,2 millió forintot. Az egyedi kérelem a 2014. július 1-je és november 30-a között keletkezett bevételkiesés kompenzációjára érkezett – mondta Kovács Péter Dávid önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke. Kiemelte, a szakemberek sokat dolgoztak Dávid Zoltán polgármesterrel közösen, hogy a pályázat befusson. Ennek érdekében folyamatosan egyeztettek Simonka György országgyűlési képviselővel, aki sikeresen lobbizott az ügy érdekében.

Épül a válogató, kevesebb lesz a költség

Megtudtuk, hogy a Dél-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás (DAREH) Békéscsabán épülő nagy kapacitású hulladékválogató üzeme várhatóan idén év végén megkezdi a működést, ami újabb könnyebbséget jelent Orosházának.
– A válogatómű elindulása után a legóvatosabb becslések szerint is legalább 60%-al csökken az a hulladékmennyiség, amit most a két lerakóba kell elvinni komoly összegekért. Ebből következik, hogy ha elindul a válogató, jelentősen csökken a lerakási díj is, és ez további könnyebbséget jelent a cégnek – tette hozzá Kovács Péter Dávid.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.