- hirdetés -

Megmart két embert, kibelezett két kutyát, egyet pedig súlyosan megsebesített az az amerikai staffordshire terrier, amelyik elszökött otthonról. Valóságos hajtóvadászat indult a befogására. A múlt heti eset kapcsán felvetődik a kérdés: hibáztatható a kutya mindezért? Körbejártuk a témát.

– A kollégám sétáltatta március 2-án fél kettő körül a négyéves francia bulldogomat, amikor a Kossuth utcán, a művelődési ház előtti zebrán hátulról nekitámadt egy másik kutya. A legalább 30 kilós állat egyből nekiesett a kiskutyámnak, elkezdte marcangolni. Kollégám megpróbálta szétválasztani őket, rugdosta a staffordshire terriert, de az csak akkor engedte el a kutyámat, amikor egy arra járó biciklis teljes erőből nekitolta a kerékpárját – idézte fel az eseményeket az eset után néhány nappal Truta Dominik, az Ibiza nevű bulldog gazdája. A kutyust azóta megműtötték az Állatkórházban, dr. Muntyán János állatorvos elmondása szerint nagy szerencséje volt az állatnak, hogy rajta volt a sétáltató hám, ez menthette meg az életét. Az oldalán és a hasán van komoly harapott sérülés, hosszú időbe telik, mire meggyógyul.

Dominik és menyasszonya feljelentést tett a rendőrségen. Azt mondja, nem érdekli, ki a támadó kutya gazdája, azt szeretné elérni, hogy figyeljenek ezután jobban rá. – Remélem, a támadó kutyának nem lesz semmi bántódása, hiszen nem ő tehet arról, hogy felelőtlen a gazdája – hangsúlyozta Dominik.

Kibelezett két kutyát, megharapott két embert

Elkezdtünk a történet után “nyomozni”, és mint kiderült, a francia bulldognak szerencséje volt, nem úgy mint két másik kutyának, és gazdájának.

Különböző forrásokból megtudtuk, az amstaff először a tízemeletesek előtt támadott meg egy yorkshire terriert, akit a gazdája sétáltatott.

Sem a gazda, sem egy boltból kirohanó férfi nem tudta megállítani a megvadult állatot, aki pillanatok alatt végzett a nála jóval kisebb kutyussal.

Ezután a már fentebb leírt Kossuth utcai támadás következett, de itt nem ért véget az amstaff ámokfutása.

A rendőrséghez 13 óra 45 perc körül érkezett bejelentés arról, hogy Orosházán, a Dózsa utcában egy gazdátlanul kóborló kutya megsebesített egy kutyát sétáltató nőt. – A nő a helyszínre érkező járőröknek elmondta, hogy a közepes termetű eb először a kutyájára támadt rá, megharapta, majd rángatni kezdte. Mikor közbe akart avatkozni, az idegen kutya megharapta a kezét. Segítségért kiáltott, ekkor odament egy férfi, aki a támadó kutyát megfogta, próbálta elhúzni az idős nőtől. Ekkor az eb beleharapott a férfi kabátjába és a fogaival megkarcolta a férfi egyik ujját. A sebesült kutya elpusztult – tudtuk meg a Békés megyei Rendőr-főkapitányságtól. Másik olvasónk később járt a helyszínen, és elmondta, a kiskutyát szabályosan kibelezte jóval nagyobb fajtársa.

A rendőrök a sérültekhez mentőt hívtak, a kollégáikat pedig tájékoztatták a támadó kutya színéről, termetéről, és elkezdték keresni az állatot. Időközben egy másik bejelentés is érkezett a rendőrökhöz – a gazda kereste az eltűnt kutyát!  A fiatalkorú lány elmondta, hogy 13 óra körül beengedte házukba a postást, de nyitva hagyta az ajtót, a kutya pedig kiszökött az utcára.

Szűk egy óra leforgása alatt tehát az amstaff számlájára két ember és egy kutya megsebesítése, és két további kutya megölése írható. Az amstaffot végül befogták, jelenleg sorsára vár, karanténban van. Az intézkedő rendőrök a fiatal nővel szemben szabálysértési feljelentést tettek az Orosházi Járási Hivatalnál.

Hajtóvadászat a városon keresztül

A kutyát nem volt könnyű befogni. A rendőröknek Busa Róbert, az Orosházi Állatmentő Alapítvány vezetője segített. Őt az egyik szemtanú hívta fel a tízemeletesek elől, amikor látta, hogy az amstaff megtámadja és megöli a yorkit. – Ekkor szálltam be az állat keresésébe, akit ekkor már a rendőrök és a Szikhát kutyamenhely munkatársa is keresett. A Táncsics gimnázium előtt találtunk rá, kábítófalatokat helyeztünk ki, de ezeket nem ette meg, így elindult a hajsza. Végül sikerült beterelni a Székács utca végén lévő virágbolt udvarára, ahol rá tudtam tenni a hurkot, a kiérkező állatorvos pedig elaltatta a kutyát, hogy biztonsággal elszállíthassuk – foglalta össze röviden a történetet Busa Róbert.

Busa Róbert a befogott, és már lenyugtatott amstaffal (Fotó: Állatmentő Alapítvány)
Busa Róbert a befogott, és már lenyugtatott amstaffal (Fotó: Állatmentő Alapítvány)

A hosszú évek óta kutyákkal foglalkozó szakember az OrosCafénak elmondta, ez az amstaff konkrétan félt az embertől. – Amikor megfogtam, és vártuk az állatorvost, közben közel tudtam kerülni hozzá, és megsimogattam. Egyáltalán nem volt agresszív velem szemben, annyira félt tőlem, hogy összepisilte magát. Ez a sajnálatos eset nem a kutya hibája – hangsúlyozta az állatmentő. – Az ösztönétől vezérelve kiszabadult egy általa teljesen ismeretlen világba, ahol – a faj törvényei szerint – minden fajtársát ellenségként kezelt. Mindezt meg lehetett volna előzni a megfelelő tartással, neveléssel, de legfőképpen a tudatos fajtaválasztással – mondja Róbert, aki óriási hibának tartja, hogy a szülők ilyen kutyát vettek egy fiatal lánynak.

Nincs harci kutya, csak rossz gazda

A staffordshire terrier rendkívül domináns kutya, rengeteg törődést és munkát igényel, dolgoztatni kell és folyamatos kontroll alatt tartani. Rendkívül fontos, hogy a kutya tudja: a gazdája a falkavezér, aki minden tekintetben felette áll! Az amstaff egyéniség, kiváló fajta, de gladiátor múltja miatt csak hozzáértő kezekbe való!
– Ez a mostani eset sajnálatos módon csak a fajtával kapcsolatos előítéleket erősíti, és előkerül a „harcikutya ” kifejezés, ami az én olvasatomban nem létezik – mondja Busa Róbert.

– Nincsenek harci kutyák, a harcra nevelt kifejezést használnám, mert mindig az ember az, aki ráneveli az állatot a tudatos harcra.

Állatmentő munkám során sokszor találkozok családbarát fajtákkal, akiknél – mint ebben az esetben is – a foglalkozás, törődés hiánya, vagy a nem megfelelő tartás miatt antiszociális viselkedés alakul ki, mind állatokkal, mind emberekkel szemben. Kutyáink viselkedése mindig attól függ hogy ki van a póráz végén, illetve ki nincs, és nem attól, hogy milyen fajta! – zárta Busa Róbert.

És hogy mi lehet a tanulság? Kutyát csak az tartson, akinek van ideje és türelme foglalkozni vele, emellett pedig figyeljünk arra, hogy kedvencünk ne szökhessen ki az utcára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.