- hirdetés -

A könyvtár funkciója az elmúlt években jelentősen megváltozott – ezzel a ténnyel mindenki egyetért. Mintegy négy-, ötéves folyamatról beszélünk, amikor a tékát már nemcsak a könyvek és olvasás házaként írjuk le.

Közösségi térként kezdett el működni Orosházán is, 2012 óta újabb és újabb klubok kezdték meg tevékenységüket a könyvtárban (Lélekvitamin, MűKedvelő, Aranyalma, Orosházi Moly Galeri, a Nyugdíjas Pedagógusok Olvasóköre.) A szabadidő tartalmas eltöltésének helyszíne igyekszik lenni a Justh Zsigmond Városi Könyvtár is amellett, hogy változatlanul céljának tekinti az olvasás népszerűsítését, és hozzájárulni a felnőttek és a gyermekek olvasási kultúrájának fejlődéséhez. Országos elismertséggel számolhatnak például a Veszíts el egy könyvet! kezdeményezésük kapcsán.

– A tavalyi évben a 283 nyitva tartott napra 145 rendezvény jutott, tehát minden másodikra szervezett programot biztosítottunk – adja meg a számokat az igazgató, Buzai Csaba. – Azonban az elmúlt évek ilyen irányú munkájának még nincs szembetűnő hatása az olvasószámunkra. Tavaly 3973 regisztrált használónk volt, és mintegy 33 és fél ezer személyes használatot jegyeztünk.

(Fotó:  Rajki Judit)
Mintegy 180 folyóirat és napilap közül választhatunk a könyvtárban (Fotó: Rajki Judit)

Az ilyen pályázatok hatása azzal együtt számottevő, emiatt is várják a következő pályázati kiírásokat. Tervek ötletek, remények vannak: például, hogy valamiféle mozgó könyvtár jusson el Rákóczitelepre, Szentetornyára. – A külső városrészekben igenis lenne igény arra, hogy ezzel a szolgáltatással a könyvtár megjelenjen – mondja az igazgató. – Szívesen bevezetnénk azt a szokást is, hogy minden megszülető orosházi gyerekeknek egy „kulturális” babakelengyét adhassunk át, ami egy nagyon igényes kivitelezésben egy induló csomag lehetne a szülőknek is mondókákkal, tájékoztató kiadványokkal. Író-olvasó találkozókra szintén lenne igény, ehhez is a pályázatok tudják majd biztosítani az anyagi hátteret.

Az internet mint konkurencia témakörében arra a megállapításra jutottak a könyvtárban, hogy nem a könyvek a vesztesek, hanem a folyóiratok, napilapok. Ezek esetében is hasznos lenne, ha a mobilkönyvtár elve alapján el tudnák juttatni elsősorban azokhoz, akik a távolság, vagy a fizikai akadályok miatt nem járnak az intézménybe.

– Állománygyarapítás terén tavaly jobban álltunk, mint a korábbi igen gyenge évben, több mint 900 dokumentumot vásároltunk. Ezen kívül mintegy 1000 könyvet a Nemzeti Kulturális Alap, a Márai Program keretében, vagy olvasói ajándék gyanánt kapott intézményünk. Az idei évben esedékes az állomány ellenőrzése, azaz leltára, ami az olvasókat alig érinti, nekünk azonban nagy feladatunk lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.