- hirdetés -

Igazi fanatikus, a frisbee megszállottja. Az orosházi Ultimate Frisbee Fox Forces csapatkapitánya és edzője, aki a szegedi UTC-SZUFLA játékosa is. Orosházán ő honosította meg ezt a sportot.

Frisbee. Mi jut erről az emberek eszébe? A strandon, két ember korongot dobál egymásnak, vagy a parkban a kutyáknak – kezdte el magyarázni a sportról alkotott sztereotípiákat Tibi a meccs után. Ahogy lejött a pályáról, nem is szusszant, azonnal nyilatkozott, arcáról sugárzott a sport iránti elköteleződés, tisztelet és fanatizmus.

Az utimate frisbeevel, ezzel az új csapatsorttal két éve ismerkedett meg Szegeden, ahol programtervező informatikusként dolgozik. Unokatestvére unszolására elment egy edzésre, aki biztos volt abban, hogy Tibinek tetszeni fog ez a sport. Nem tévedett. 2013-ban Szegeden rendeztek egy szabad regisztrációs kupát, amit az összesorsolt csapattal meg is nyertek, majd ezután el is kezdett játszani az UTC-SZUFLA színeiben.

A kis termet nem feltétlen hátrány

Tibi tíz évig játszott Orosházán kispályás futballbajnokságokon. Gyors sprinter és ügyes kéz, ez kell egy jó frisbeezőnek. Alacsony testmagasságáról kérdeztem, ebben a sportban ez előny, vagy hátrány.

Rózsa Tibor
Rózsa Tibor

– Nem mondanám se előnynek se hátránynak. Alacsony vagyok és gyors futójátékos. Alacsonyan van a súlypontom, könnyen tudok fordulni, eldobni mellette, az viszont nem szerencsés, ha magasabb ember a védőm és leveri a fejem felől a korongot – magyarázza Tibi. Majd megbeszéltük, ez a sport azért is jó, mert kortól és nemtől független, könnyen bele lehet rázódni, persze azért némi ügyesség, korongolvasási- és atletikus képesség nem árt, de ezek fejleszthetők. Ráadásul a sport nullkontaktos, a játékosok között nincs testi érintkézés, így bárki bárkivel játszhat, mondjuk egy nagyobb darab férfi egy apró termetű lánnyal együtt.

Orosházán tavaly kezdődött a frisbee őrület, persze a jó értelemben.
– Előző nyáron beszéltem egy itthoni barátommal, Borza Csabival, hogy mit szólna hozzá, ha kipróbálnánk ezt a frisbeet, lehívunk pár barátot. A végén az lett, hogy tízen is összegyűltünk a Kristály-tónál. Akkor még mindössze egy korongom volt, gyorsan elmagyaráztam a szabályokat, feltettünk egy kisebb pályát, aztán elkezdünk játszani. Egész jól ment. Ez a társaság 1-1,5 hónapig meg is maradt – meséli Tibi.

Azóta volt némi cserélődés, de 10-12 állandó fővel október óta edzenek, Ultimate Frisbee Fox Forces néven összeállt az orosházi csapat. Tibi hétköznap a szegedi UTC-Szufla-ban megszerzett tudását hétvégéken átadja az Orosháziaknak.

Decemberben vetődött fel a 2015-ös ultimate frsibee terembajnokság helyszínének kérdése. Tibi lelkes edzőhöz híven úgy gondolta, jó tanulás lenne az UFFF-nak, ha megnéznék, hogyan játszanak a profik. Utánajárt, majd kiderült, az Eötvös sportcsarnokban lenne egy szabad hétvége. De a csapat nemcsak néző volt, hanem játszottak is!

Tibit arról kérdeztem, két hónap alatt hogyan sikerült felhoznia a csapatot ilyen szintre, illetve minek köszönhető a helytállás.
– Szegedről hoztam haza figurákat, sokat futkároztam az edzéseken, sokat gyakoroltunk. A támadójátékunk nem a legerősebb, a védekezést viszont nagyon erőltettem. Egy hónapig minden hétvégén heti kétszer gyakoroltuk – emeli ki.

Ennek köszönhető, hogy ugyan a csapat mindkét kategóriában utolsó helyen végzett, nem sok pontkülönbséggel maradtak le, ami kezdő csapathoz képest nagy teljesítmény. Rengeteg dicsrétet és biztatást kaptak a többi csapattól.

Nagy álom, a válogatott

Tibi szinte összes szabadidejét az ultimate frsibee teszi ki, ha nem Szegeden, akkor Orosházán játszik, edz, sulifrisbee projekten dolgoznak a szegedi iskolásoknak, utánpótlás csapatot toboroznak, majd erre a mintára Orosházán is népszerűsíteni szeretné a sportot. Emellett ha sikerül, nyáron a magyar frisbee válogatott színeiben a koppenhágai Európa-bajokságon képviselheti hazánkat.

Rózsa Tibor (b) játék közben az orosházi országos bajnokságon (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Rózsa Tibor (b) játék közben az orosházi országos bajnokságon (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Idén kaptam először meghívást a magyar válogatott előválogatójára. Februárban Gödöllőn egész jól ment a játék, kispályán sokat gyakorolok, de nagypályán keveset (az Európa-bajnokság nagypályán fog zajlani) ezért lehet a szintemen felül is tudtam teljesíteni,  – teszi hozzá szerényen.  – Márciusban lesz a következő selejtező, ott is pontoznak minket, majd a kettőt összegzik. Közel 40 főből kellene bekerülnöm az első 22-be. Úgy érzem, pont ott vagyok a határon. A védekezésem és a mozgásom jó hozzá, de a technikai elemeket még gyakorolnom kell – meséli lelkesen.

Ha sikerül Tibinek, akkor még 4 edzőtábor és csehországi felkészülési meccs vár rá, és még kevesebb szabadidő. Sok sikert kívánunk neki!

Ha ki szeretnéd próbálni a sportot, keresd az UFFF facebook oldalát vagy csoportját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.