- hirdetés -

A polgári védelem világnapján elismerték az önkéntes mentőcsoportok vezetőit, valamint két kollégánk is kapott oklevelet magas szintű szakmai munkájáért.

Békéscsabán, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon ünnepelték március 2-án a polgári védelem világnapját. Az ünnepségen Haskó György alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő köszöntőjében kiemelte, a hivatásosok együtt ünnepelnek azokkal az állampolgárokkal, akik gyakran önként vállalva védik mások életét, értékeit, környezetüket.

– Teszik ezt meggyőződésből, mert úgy érzik, hogy munkájukkal hozzá tudnak járulni egy közösségi érdekhez, a katasztrófák elleni védekezéshez.

Valós helyzetekben, mikor a természet erői vagy más veszélyhelyzetek megkívánják az azonnali reagálást, ez sokszor csak széleskörű társadalmi összefogással lehet sikeres – mondta. Az alezredes kiemelte, a korszerű és hatékony katasztrófavédelem nem működhet az állampolgárok önvédelmi tevékenysége nélkül, de ehhez kell a hivatásosok munkája, hogy jól felkészített, ellátott és gyakorlott polgári védelmi szervezeteket tartsanak készenlétben.

Hozzátette, az elmúlt néhány évtized katasztrófavédelmi eseményei, azok gyakorisága és pusztító hatása nem múlt el nyomtalanul a Békés megyei emberek emlékezetében.
– Az önkéntesek már bizonyítottak, hogy össze tudnak fogni vészhelyzetben, és hatékonyan tudnak dolgozni a hivatásosok irányítása alatt. Az önkénteseknek nem az ideje a több, hanem az elkötelezettsége. Ez jellemzi azt a 400 főt, akik tagjai valamelyik megyei mentőcsoportnak – zárta beszédét Haskó György.

Az önkéntesek fala, rajta a megyei mentőcsoportok logójával
Az önkéntesek fala, rajta a megyei mentőcsoportok logójával

Bácsfalvi Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, festőművész az igazgatóság épületében festette meg az önkéntesek falát, amin a nyolc megyei önkéntes mentőcsoport logója található. Ez előtt adott át Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató elismerő okleveleket a megyei mentőcsoportok vezetőinek és aktív tagjainak.

A Dél-Békés Mentőcsoport (DBMCS) az orosházi és a mezőkovácsházi járásban teljesít szolgálatot. A mentőcsoport megalakításában és működtetésében kifejtett munkáért dr. Moka Eszter, a Mezőkovácsházi Járási Hivatal egykori vezetője, a Békés Megyei Önkormányzat jegyzője, Béni Attila, a DBMCS civil vezetője, a Mezőkovácsházi Járási Hivatal jelenlegi vezetője, és Lustyikné Dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője kapott oklevelet.

Melega Krisztián és Losonczi Dávid eddig végzett magas szintű munkáját is elismerte a megyei igazgató. Kollégáink a Körös Mentőcsoport média komponensének tagjaiként vannak jelen a gyakorlatokon és az éles helyzetekben. Többek között 2013-ban ők tudósítottak a Dunai árvízről is.

Béni Attila, dr. Moka Eszter, Melega Krisztián és Lustyikné dr. Papp Anikó az elismeréssel (Fotó: dr. Nagy Szilvia)
Béni Attila, dr. Moka Eszter, Melega Krisztián és Lustyikné dr. Papp Anikó az elismeréssel (Fotó: dr. Nagy Szilvia)

A rendezvény egyben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság veszélyhelyzet-kezelési központjának névadója is volt, ahogyan Tóth Tibor fogalmazott: emlékezni kell mindazokra, akik sokat tettek a megye biztonságáért. Ilyen ember volt Tímár Ernő alezredes is, aki 1959 és 1972 között a Békés Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság parancsnoka volt. Hétfőtől az ő nevét viseli a központ.

A polgári védelem világnapjának megrendezéséről a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet megalakulásának huszadik évfordulóján, 1992-ben határoztak. Magyarországon az 1936-ban megalakult Légoltalmi Parancsnokság a II. világháború után átalakult, az 1964-től Magyar Polgári Védelem nevet viselő, katonai jellegű szervezet 1989-ben került a Belügyminisztérium hatáskörébe.

A polgári védelem ma már inkább a polgári lakosság mentésére készül fel egy esetleges katasztrófa vagy terrortámadás esetén. Az Országgyűlés 1996-ban fogadta el a polgári védelemről szóló törvényt, 2000-ben közös irányítás, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alá került a polgári védelem és a tűzoltóság.

Békés megyében több mint 6000 fő áll polgárvédelmi szolgálatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.