- hirdetés -

Alacsony felvásárlási árak, kényszerű fejlesztések – nem a várakozások szerint alakult az AGRO-M Zrt. tavalyi éve.

Az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel egyaránt foglalkozó cégre a gabona, a sertés és a tej alacsony felvásárlási ára egyaránt kedvezőtlenül hatott. A sertés felvásárlási ára 2014. július óta folyamatosan csökken, ami viszont a boltokban nem jelentkezik – mutatott rá Rozsnyai Sándor, az AGRO-M vezérigazgatója az Orosháza legnagyobb adózói számára rendezett ebéden.

A tejkvóta rendszer idén április 1-jétől megszűnik az Európai Unióban (archív fotó: Melega Krisztián)
A tejkvóta rendszer idén április 1-jétől megszűnik az Európai Unióban (archív fotó: Melega Krisztián)

Hasonló a helyzet a tej esetében, a termelői ár itt is visszaesett. – Egy év alatt 11-12 forintot csökkent a tejár. Ez azt jelenti, hogy most olyan 92-93 forintot kapunk mi egy liter 3,6%-os zsírtartalmú extra tejért, amelyből cégünk évente 7 millió litert termel. A bolti árakban viszont ez nem jelenik meg, a kereskedőknél 220-240 forintba kerül egy liter tej – emelte ki a 200 embert foglalkoztató cég vezérigazgatója. – Nagyon nehéz, de nyereséges évet zártunk 2014-ben, de a nyereség elmarad a tervezettől.

Az AGRO-M sertésállománya hozzávetőleg 23 ezer darab, a szarvasmarhaállomány (a tejelőtehénnel és szaporulatával együtt) mintegy 1500 darab.  A sertés ágazatot érintően közel 400 millió forintos sertés kombinát hígtrágya kezelés beruházását valósították meg. Ezt kell megtenni a szarvasmarha ágazatban is, 220 millió forint értékben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.