- hirdetés -

Másfél ezren kaptak tőle jogosítványt, de manapság már nem az oktató autóban ül, hanem a helyi közéletben aktívkodik, hat civil szervezet tagja. A Hét embere azt mondja, beleélés nélkül semmit nem érdemes csinálni.
Én is azok közé tartozom, akik nekik köszönhetik a jogosítványukat. Igaz, én nem  személyautóra, hanem traktorra szereztem meg nála a papírt még a múlt század végén. Misit nagyon régen ismerem, 1990-1994 között tanárom is volt a Mezgében. Aztán pár évvel később újra összehozott minket a sors, immár barátként. Így kézenfekvő volt, hogy én kapom a témát.

Persze nem ezért lett a Hét embere. A szerkesztőségben mindenki ismeri. Ha közlekedési témában merül fel valamilyen kérdés, szinte biztos, hogy felhívjuk, mondjon véleményt vagy adjon támpontot, merre induljuk. De a civil életében is aktív, sok esetben találkozunk vele különböző rendezvényeken.

Közlekedés és civil élet

A most 47 éves Benkő Mihály jelenleg a Békés Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségén dolgozik járművezető vizsgáztatás és utánképzési osztályvezetőként. A hatósági oldalon 11 éve tevékenykedik, de a közlekedésben már 28 éve dolgozik. Oktatóként legalább 1500 embert tanított meg vezetni az elmúlt évtizedekben. Sokak előtt máig az a kép él róla, amint kikönyököl a tanulóvezető autó ablakán.
– A mai napig megkérdezik, hogy oktatsz még? A Mezgében dolgozol? Pedig ennek már 11 éve vége. De ennyi időt nem lehet nyomtalanul kitörölni, és persze nem is akarom – mondja nevetve.

Azonban sokan másért ismerik a városban. A Rotary Club Orosháza jelenlegi elnökeként éppen most van túl egy sikeres jótékonysági bálon, de a civil léte itt nem merül ki. Az Orosházi Íjász Egyesületnek és a Közlekedéstudományi Egyesület emberi tényezők szakcsoportjának elnöke, utóbbi Békéscsabán tevékenykedik. A Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány egyik alapítója és kuratóriumi tagja, az Oros-haza Baráti Körnek szintén alapító és máig aktív tagja. Emellett a Klub 120 Biliárd Klubnak is tagja. Ez összesen hat egyesület, amiben aktív.
– Kedd a Rotary, csütörtök az íjászok. A munka mellett ez a két délután biztos programot ad, de a többi napon sem unatkozom, hiszen valahol mindig akad valami elintéznivaló. És akkor nem is beszéltem a hétvégékről, amikor biztos van valami munkahelyi előadás, oktatás, de az is ritka, hogy egyik szervezetnek sincs éppen valami eseménye – vázolja a heti beosztását, de gyorsan hozzáteszi, nem panaszkodik, ő vállalta.

Adrenalin a munkából

Amikor azt kérdezem tőle, hogy ez már életforma, dopping, mókuskerék vagy a 22-es csapdája, azonnal rávágja, hogy mind egyben.

Benkő Mihály
Benkő Mihály

– Nemrégiben gondoltam végig, miért is csinálok ennyi mindent? Aztán rájöttem: ez adrenalin. Az ad erőt és energiát, hogy sokféle jót akaró emberrel találkozhatom és dolgozhatom a közösségért, ami előreviszi Orosházát. Ezekben a szervezetekben akarat dolgozik, mindenki teljesíteni akar, plusz programot szeretne szervezni. És mindez barátsággal történik – fogalmaz.

Azt mondja, ezeknek a szervezeteknek rengeteg energiája van, ami a tagok belső késztetéséből, lokálpatriotizmusából adódik. A 27 tagú Rotary, a 40 tagú íjász egyesület vagy a 15 fős Oros-haza Baráti Kör önmagában nem jelent nagy létszámot. De a hozzájuk kapcsolódó embereken, barátokon, családtagokon keresztül rengetegen érintettek, így pedig már gyorsan több száz fősre bővülhet egy kis civil egyesület “hatóköre”.
– Ehhez persze kell sok segítség és rengeteg munka. És ebben feladata van a városnak is, hogy segítse, elismerje a civilek munkáját, törekvéseit, hiszen ők azok, akik igazán színesítik a város életét – teszi hozzá.

A diktatórikus működés nem a civileknek való

Szerencsésnek tartja magát, hogy ennyi mindent tud párhuzamosan csinálni, de azért bevallja, néha nagyon nem egyszerű. Nyáron kicsit sűrűbb a program, télen többet lehet pihenni, de unatkozni akkor sem szokott. Aki ismeri az tudja, Benkő Mihály igazi csapatember. Határozott egyéniség, megvan a maga elképzelése és akarata, de mindig csapatban, közösségben gondolkodik.
– Feladat leosztás. Ez az alapja annak, hogy jól működjön egy civil egyesület. A tagság egy harmada intenzív munkával van benne, egy harmada néha csatlakozik, egy harmada pedig inkább pártoló tagként vesz részt az életükben. Ezek a szervezetek akkor hatékonyak, ha nem diktatórikusan működnek, nem egy ember dönt el mindent, hanem egy csapat viszi az ügyeket – vallja.

Benkő Mihály a rendezvények sűrűjében érzi igazán jól magát (Fotó: Rosta Tibor)
Benkő Mihály a rendezvények sűrűjében érzi igazán jól magát (Fotó: Rosta Tibor)

Sok szervezet, sok esemény, amiből néha adódik, hogy ütközik a program. Ilyenkor pedig bajban van, kinek mondjon nemet.
– Ilyen volt most az adventi hétvégéken. Az Oros-haza Baráti Kör tagjaként 7 éve az egyik kitalálója voltam, hogyan építsük meg az óriási adventi koszorút és aktívan részt is vettem benne. Idén ez kimaradt, hiszen a Rotary is részt vett az ünneplők megvendégelésében a főtéren, és mivel jelenleg én vagyok a Rotary elnöke, egyértelmű volt, hogy vasárnaponként nem az OHBK, hanem a Rotary sátrában álltam. Kicsit fájt is a szívem, hogy a melegedő tűztereket nem én gyújtottam meg, de a srácok megoldották helyettem. A viccet félretéve: ebből soha nem volt konfliktus vagy súrlódás. Minden csapatban, amiben benne vagyok, okos, értelmes emberek tevékenykednek, ahol ők maguk is több más szervezetnek, egyesületenek a tagjai. Mindenki megérti a másikat, ha éppen más programja van, vagy ha a másik szervezetben fontos feladatot lát el.

Nem tud nemet mondani

Amikor rákérdezek, hogy van-e kedvenc, azonnal nemmel válaszol. Mindegyiket magáénak érzi, amiből a biliárd picit kilóg. De ennek is megvan az oka: az időhiány miatt nem tud annyit gyakorolni, hogy a maga által elvárt szinten játsszon, és versenyezzen. De azért amikor tud, lemegy a klubba és löki a golyókat, kikapcsolódásként.

A beszélgetés végén azért bevallja, eljutott a határaihoz, és elgondolkodott már azon, valahonnan elköszön.
– Sokat tépelődtem ezen, de nem megy. Mindegyik egyesületet szeretem, valahol mindegyik egy kicsit a saját gyermekem. A feladatok, amiket elvállaltam, kihívást jelentenek, amit ott csinálok az kikapcsol és felpörget. Ha tudok a gondolataimmal, ötleteimmel segíteni, akkor soha nem mondok nemet egy kérésre. Ilyen vagyok, megrögzött civil.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.