- hirdetés -

Szinte népbetegségnek számít a rák, hazánkban a legtöbb család érintett. A Rákellenes Világnap kapcsán egy túlélővel beszélgettünk.

A most 33 éves Tamási Szilvia 2007-ben egyik napról a másikra vette észre azt, hogy egy csomó van a nyakán. Orvoshoz ment, mintát vettek tőle. A vizsgálatok után kiderült: rosszindulatú daganatról van szó. Hodgin-limfómát találtak nála, amely a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos burjánzását jelenti, és leginkább a 20-40 év közötti korosztályt érinti.

– Kemoterápiára jártam, 6 hónapon keresztül összesen 12 kezelést kaptam. Rosszul viseltem a betegséget, nem csak maga a tudat miatt, a fizikai tünetek, mint például a folyamatos hányás, émelygés is megviselt – vallott betegségéről Szilvia, aki azt is kiemelte: édesanyja segített átvészelni neki a nehéz időszakot. Mint mondta, a család és kislánya adott neki erőt ahhoz, hogy végigcsinálja a kezeléseket – végső soron pedig, hogy túlélje a betegséget.

A szűrések, az önvizsgálat fontos! Erre figyelmeztet a világnap, és ez volt a központban a szeptemberi egészségnapon is (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
A szűrések, az önvizsgálat fontos! Erre figyelmeztet a világnap, és ez volt a központban a szeptemberi egészségnapon is (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hét hónappal a kezelés megkezdése után a II-es stádiumú daganat végül eltűnt. Mindeközben Szilvia más daganatos betegekkel is tartotta a kapcsolatot. Két, hasonló korú, és hasonló betegségben szenvedővel is tudott beszélni erről, illetve a Magyar Rákellenes Liga Nagyszénási Alapszervezetével is kapcsolatban áll.

– Most, hogy túl vagyok a betegségen, azt gondolom, minden olyan apró jelre oda kell figyelni, ami nem megszokott: izzadás, ok nélküli láz, bőrviszketés – mondja Szilvia. – A férfiak figyelmét erre külön fel kellene hívni, mivel ők sokkal kevésbé hajlandók szűrésekre járni, vagy  önvizsgálatot tartani. Amit pedig egyik daganatos betegnek sem szabad elfelejtenie: küzdeni kell, nem szabad feladni! – teszi hozzá.

Mindannyian veszélyben vagyunk!

A február 4-i Rákellenes Világnap erre is felhívja a figyelmet – a daganatos megbetegedések számának csökkentése érdekében nemzetközi összefogásra szólít fel 2000 óta. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az új daganatos betegségekkel diagnosztizáltak száma a 2000. évi 62,6 ezerről 2013-ra 75 ezerre nőtt, a tízezer lakosra jutó rosszindulatú betegségekkel jelentkezők száma pedig megduplázódott hazánkban.

A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakrabban előforduló halálokok közé tartoznak Magyarországon. Az aktív korú női lakosság daganatos eredetű elhalálozásában az emlő-, a tüdő- és a vastagbéldaganat, férfiak esetében a tüdő-, vastagbél-, prosztatarák számít vezető haláloknak.

A WHO és a KSH adatai szerint egyébként Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma és az ebből eredő halálozás.

A világnap kapcsán a szakemberek arra a tévhitre is rámutatnak, hogy a ráknak nincsenek speciális tünetei és jelei. A főbb gyanújelek közé sorolható az indokolatlan fogyás, nyelési nehézségek, duzzanat a mellben, vagy más testrészen, seb, fekély, ami nem gyógyul, anyajegyen, szemölcsön látható változások, székeléssel és vizeléssel kapcsolatos változások, köhögés, rekedtség láz nélkül, ami nem múlik, vérzés szokatlan helyen és időben, valamint váladékfolyás. Ezek a tünetek másra is utalhatnak, de ha nem múlnak, célszerű orvoshoz fordulni.

Ahol segíthetnek

A Magyar Rákellenes Liga legközelebbi alapszervezete Nagyszénáson található. Egyebek mellett lelki segély-szolgálattal, gyászfeldolgozással nyújtanak segítséget, szűréseket szerveznek és igyekeznek megjelenni a témához kapcsolódó rendezvényeken. A szervezet elnöke Pető Mihályné, elérhetősége: +36-30-555-4838, e-mail címe: marianngeneral@gmail.com.

Orosházán 2001 óta működik az Aranyeső Emlődaganatos Betegek és Barátaik Klubja, amelyben gyógyult emlőrákos betegek és pártoló tagok is helyet kapnak. A klubfoglalkozások helye és ideje: Fehér Kígyó Gyógyszertár 1. emeleti terem, minden hónap utolsó csütörtökjén 14 órakor. Klubvezető Greksza Lászlóné, elérhetősége +36 30/239-5218

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.