- hirdetés -

A tűzoltók kora délután óta folyamatosan dolgoznak, egyik riasztás éri a másikat. A katolikus templom tetejét is megrongálta a szél.

A meteorológiai előrejelzésnek megfelelően péntek délután megérkezett az erős szél Orosházára is. A külterületen olyan széllökések vannak, hogy az embert majd leborítja a lábáról.

Ezt nem is bírták a korhadt villanyoszlopok és fák. Egymás után érkeztek a jelzések a katasztrófavédelem megyei főügyeletére, az orosházi tűzoltók minkét gépjárműfecskendője folyamatosan úton volt.

Először kora délután vonultak Kiscsákóra, ahol útra dőlt egy nagyméretű fa, amit szétvágtak. Innen a Könd utcai óvodához mentek, az udvarra zuhant egy nagy faág, azt távolították el. Nem sokkal később a Szőlő körút és a Hegedűs István utca sarkán álló ház előtt tört le egy terebélyes fűzfa egyik ága, ami eltorlaszolta az utat, ezt vágták szét és hordták az út mellé. Ezt követően Gyopárosfürdőn, a Hűvös utcában egy villanyvezetékre dőlt egy nagyobb fenyő, itt is a tűzoltók szüntették meg a közvetlen veszélyt.

Sorra dőlnek ki a fák és az oszlopok a viharban, a tűzoltók megállás nélkül dolgoznak (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Sorra dőlnek ki a fák és az oszlopok a viharban, a tűzoltók megállás nélkül dolgoznak
(klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

A viharos szél a villanyoszlopokat sem kímélte. Előbb Pusztaszenttornyán, majd a Vásárhelyi úton tört ki fa villanyoszlop. A tűzoltók az egyik helyszínen egy léchez rögzítették a házhoz befutó vezetéket, hogy az út szabad legyen, de a házban is megmaradjon az áramszolgáltatás. A Vásárhelyi úton egy üres telek felé dőlt az oszlop, amit a kábelek tartanak a helyén, itt lezárták a gyalogos forgalmat.

Az EDF-DÉMÁSZ szakemberei mindkét helyszínen jártak, felmérték a károkat és hamarosan megkezdik a helyreállítást. Információink szerint az áramszolgáltatás egyelőre minden városrészben zavartalan.

Frissítés 20.00

Az utolsó bejelentkezés óta eltelt idő alatt sem pihentek tűzoltóink. A megyei katasztrófavédelem szóvivője érdeklődésünkre elmondta, újabb riasztást kaptak Kiscsákóra, ahol fa dőlt az útra, majd 18 óra után Csanádapácára ment az egyik egység. A kistelepülés tornacsarnokán a szél mintegy 6-7 négyzetméteren felszakította a bádogtetőt, a meglazult tetődarabot a tűzoltók leszedték a járókelők biztonsága érdekében. Ugyanez volt nem sokkal később a feladat Orosházán, egy magánháznál egy nagy bádoglemezt szakított fel a szél, és szintén a tetőszerkezetet rongálta a heves szél a Kossuth utcai hétemeletes tetején.

Mindjárt templomba mennek

Helyszíni tudósítónk (a szél miatt kissé nehezen érthető) tájékoztatása szerint a tűzoltók körülbelül 20 óra 15 magasságában az orosházi katolikus templomhoz vonulnak. A szél itt is a tetőt rongálta meg. Azért, hogy ne veszélyeztesse a járókelőket, el kell távolítani, ehhez már úton Békéscsabáról a létrás szer. A munkálatok ideje alatt Rákóczi utca szakasza a templomnál le lesz zárva.

A katolikus templom tetejéről létrás tűzoltóautóval tudták levenni a meglazult bádoglemezt (klik a képre) Fotó: Rosta Tibor
A katolikus templom tetejéről létrás tűzoltóautóval tudták levenni a meglazult bádoglemezt (klik a képre) Fotó: Rosta Tibor

Frissítés 20:35

Miután a létrás jármű megérkezett Békéscsabáról, a tűzoltók 10 perc alatt leszedték a két meglazult bádoglemezt. Nem sok minden tartotta már, a szél erősen felszaggatta a tetőszerkezetről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.