- hirdetés -

Keringővel, polkával, élő zenével mulattak a szombati sváb bál vendégei. Akiket igazán megfogott a nemzetiségi hangulat, azok autentikus sváb ruhákat is magukra ölthettek.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat 15. alkalommal szervezte meg a már hagyománnyá vált rendezvényét, a Sváb batyusbált. Az évforduló apropóján a kezdetekre is visszaemlékeztek.
– A magyarországi német nemzetiségi hagyományokból valamit ápolni szerettünk volna Orosházán, ekkor jött a batyusbál ötlete. Először 2001-ben rendeztük meg a Mezgé ebédlőjében, de nagy örömünkre hamar kinőttük a helyiséget, így már évek óta a Táncsics csarnokban tartjuk a bált – osztotta meg dr. Abonyi Lajos, az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke. Hozzátette: külön öröm, hogy a vendégek közül sokan a bál első éveitől kezdve hűséges résztvevői a rendezvénynek, ugyanakkor évről évre egyre több új arcot látni az esten.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
A Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyüttes sikert aratott (klikk a képre)
Fotók: Losonczi Dávid, Bruno Silva, Melega Krisztián

A hagyományokhoz híven a megnyitón köszöntötték a legfiatalabb vendéget, a kilenc hónapos Kovács Bendét. Az est jó hangulatáról a Karavanka együttes, valamint a Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyüttes gondoskodott, fellépett továbbá az Orosházi Fúvószenekar. A szervezők szerint akkor sikeres a rendezvény, ha jó a muzsika, és finom a vacsora. A zenére és a hangulatra nem lehetett panasz, az ételekről és italokról pedig mindenki maga gondoskodott, a batyukból aztán jutott a szomszédos asztaltársaságoknak is, így számos finom falatot kóstolhattak végig a bálozók. A bejárat mellett autentikus sváb ruhák sorakoztak, a vendégek zöme ugyan csak nézegette, de akadtak olyanok is, akik fel is próbáltak egy-egy darabot.

A több mint 400 vendégnek kikapcsolódást nyújtó bál hajnalig tartott, záró mozzanatként a szervezők bejelentették: jövőre január 16-án lesz a következő Sváb batyusbál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.