- hirdetés -

Orosházáról érkezett, mestersége címere: hajópincér. Vagy BMX világbajnok. Vagy a budapesti Kempinski Hotel ÉS bisztrójának vezetője. Vagy mindez egyszerre. Kőrösi Norbert.

A világjáró, örökké mozgásban lévő Kőrösi Norbert többedmagával papírra vetette kalandjainak történetét, amit már könyv formájában is olvashatunk.

Napsütés, homokos tengerpart és koktél – így indul és ezt a hangulatot is kapjuk az ezt Megúsztuk szárazon című kötetből, mely a nyáron jelent meg a Konkrét Könyvek gondozásában. Az ötletgazda az orosházi származású Kőrösi Norbert és a szentesi kötődésű Rima Péter volt, akik több éven keresztül dolgoztak együtt és külön tengerjáró hajókon, luxusjachtokon. Néhány éve döntöttek úgy: kalandjaikat közre adják. Hogy miért ajánlunk egy olyan könyvet, ami javarészt a szikrázó napsütésben játszódik? Azért, mert a téli hónapokban két Békés megyei földink visszaemlékezéseinek segítségével pár óra erejéig ismét visszatér a nyár otthonunkba.

A nem kevés, lendületes történetet Hajdú Balázs, a Dumaszínházból és a Showder Klubból ismert  humorista vetette papírra az elbeszélések alapján. A két ötletgazda és az ő stílusából is sejthető, hogy fiatalos, vicces szituációkban gazdag oldalakat kapunk kézhez, amit, ha túllendülünk Balázs kissé darabos írásmódján, alig tud letenni az olvasó. Van persze miből táplálkozni.

Az orosházi származású Kőrösi Norbert hajós élményeiről is beszámolt a könyvben, itt épp Olaszország partjainál örökítették meg (Fotó: Facebook)
Az orosházi származású Kőrösi Norbert hajós élményeiről is beszámolt a könyvben, itt épp Olaszország partjainál örökítették meg (Fotó: Facebook)

A megtörtént események fonalát Orosházán vesszük fel, Norbi mesél arról, hogyan került közel a bmx-ezéshez, majd hogyan indultak el az egyik barátjával egy kalandos útra, Görögországba. Az is hamar kiderül, hogy jön képbe a pincérkedés és a hajózás – később pedig Peti, alias Gyuri, akivel hosszú, tengeri évek alatt szinte legjobb barátokká váltak.

Luxushajón dolgozni persze nem csupa móka és kacagás,  pálmafa és szép lányok. Olvasóként végigkövethetjük, ahogy Norbi és Peti is megmássza azt a bizonyos szamárlétrát, egészen legalulról a csúcsig, kapunk egy kis ízelítőt a hosszúra nyúlt műszakokból, a főnökök szivatásaiból és abból is, milyen egy hurrikánt végigélni az óceán kellős közepén. Meg persze sok csajozós sztorit, a vendégekkel történt vicces történeteket. És minden úgy jó – spoiler nélkül –, ha a végén minden jó, szerencsére a fiúk is révbe értek végül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.