- hirdetés -

Átadták a Corvin utcai temetőben az első világháborús hősök emlékkertjét. Mostantól kopjafa és rendezett környezetbe helyezett sírkövek emlékeztetik az arra járókat hősi halottainkra.

Az avatót Németh Béla, a helyi centenáriumi bizottság elnöke mondta, Laczki János evangélikus lelkész áldást mondott, majd a katolikus egyház részéről Domonkos István tolmácsolta dr. Laurinyecz Mihály plébános gondolatait.

– Újabb méltó helye van annak, hogy emlékezzünk hőseinkre – mondta az avatáskor Németh Béla. A tanácsnok emlékeztetett: az évforduló kapcsán könyv is készül, amely az I. világháború orosházi vonatkozásait dolgozza fel. Kutatásaik során Koszorús Oszkár és Verasztó Antal helytörténészek találtak arra vonatkozó adatokat, hogy a szentetornyai, Corvin utcai evangélikus temetőben is vannak első világháborús áldozatok. Az ő megtalált sírkertjüket újíttatták fel, városi költségvetésből.

Fotó: Kecskeméti Krisztina
Méltó körülmények az emlékezésre, mostantól a Corvin utcai temetőben is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A faragott kopjafa Kovács Sándor fafaragó keze munkáját dicséri, a felújítási munkálatokat az OrosTemető munkatársai végezték.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmával az idei év során Orosházán felújították a Hősök szobrát az Árpád-kertben, valamint Szentetornyán az I. Világháborús Hősök emlékművét, és átadták az Alvégi Temetőben lévő I. Világháború Hőseinek emlékművét.

A korabeli lajstrom szerint 1156 a nagy háború orosházi áldozatainak száma, valamennyiük előtt tiszteleg a jelenkor azzal, hogy méltó körülményeket teremt az emlékezésre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.