- hirdetés -

A tűzoltólaktanya felújításáról tájékozódtak, a jövő évi tagdíjakról döntöttek a kistérség polgármesteri. A csütörtöki egyeztetést jövő héten újabb követi.

Fél milliárd forintba kerülhet az orosházi tűzoltó laktanya felújítása az előzetes számítások szerint. Ebben azonban nem csupán az 50 éves épület, hanem a tűzoltó technológia korszerűsítése is benne foglaltatik. Az elképzelésekről csütörtökön egyeztetett a kistérségi társulási tanács. Az orosházi laktanya felújítása az országos lista negyedik, ötödik helyén áll, előrébb akkor kerülhet, ha a központi forrás mellé minél magasabb önerőt tud rendelni. Ebben segíthetne a kistérség, de erre mód csak akkor lesz, ha pályázati lehetőséget találnak és abból finanszírozzák az önerőt. Ezt elviekben valamennyi település polgármestere támogatta, konkrétumokról a mostani egyeztetésen nem volt szó.

Bajkán György tűzoltóparancsnok, Süli Zsolt és Kisné Dila Erika tű. alezredesek az ülésen (Fotó: Melega Krisztián)
Bajkán György tűzoltóparancsnok, Süli Zsolt és Kisné Dila Erika tű. alezredesek az ülésen (Fotó: Melega Krisztián)

A laktanya felújítása egyébként évek óta téma, az épület korszerűsítése időszerű. A cél az, hogy a tetőteret beépítve ide kerüljön a katasztrófavédelmi kirendeltség – jelenleg a volt határőrlaktanyában dolgoznak, ami szakmailag nem a legjobb megoldás. Előzetes felmérés alapján az (melléképületekkel együtt) 1300 m2-es épület felújítása, a tetőtér beépítése és a tűzoltás technológiájának korszerűsítése mintegy 500 millió forintba kerülne. Ez utóbbi magában foglalná például a híradópult kialakítását, startert, mosástechnológiát, szünetmentes áramellátás biztosítását, stb.

Február 28-ig 43 forint/fő hozzájárulást fizetnek havonta az orosházi kistérségi társulás tagtelepülései az orvosi ügyelet biztosítása érdekében. Éves szinten pedig lakosonként 360 forintot a társulás működtetésére. Ezekről is döntöttek a csütörtöki egyeztetésen. Mindenben – így például a kistérségi referensi állást illetően – nem sikerült dűlőre jutni, így a társulási tanács az ünnep előtt még egyszer összeül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.