- hirdetés -

A téli időszak kiemelt jelentőségű a szén-monoxid mérgezések, lakóház- és kéménytüzek megelőzése szempontjából. December 14-én a vásárcsarnokban és a piacon az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai is felállították az Országos Tűzmegelőzési Bizottság standját, hogy az arra járóknak néhány tippel és jótanáccsal segítsenek annak érdekében, hogy balesetmentesen teljenek az ünnepek.

Németh László tűzoltó őrnagy elmondta, hogy ilyenkor mindenkinek egy megfelelő szén-monoxid érzékelő készülék beszerzését javasolják, az engedélyezett és bevizsgált készülékek listáját is megmutatják a járókelőknek. Így volt ez csütörtök reggel is, a vásárcsarnokban járó és a standnál megálló embereknek elmondták, mire kell odafigyelniük ahhoz, hogy az adott házban vagy lakásban ne keletkezzen tűz, valamint azt is, hogyan tudják felszerelni és karbantartani a különböző tüzelő és fűtő berendezéseket.

– A kéményeket, berendezéseket először is mindig vizsgáltassuk ki, lehetőleg szakemberrel. A magánszemélyeknek a kémények felülvizsgálata nem kerül pénzbe, nyilván a készülékek esetében ez attól függ, hogy vegyes tüzelésű kazánról van-e szó vagy gázkészülékről. Megfelelő tüzelő- és fűtőanyagot kell használni, gondolok itt a kazánokra vagy a vegyes tüzelésű kályhákra. Ezekben sem lehet elégetni mindent, hanem csak azt, amire ki van találva, mondjuk fát és szenet.

Nagyon fontos az elhelyezése, például, hogy a tüzelőanyagot ne műanyag vödörbe szedjük, ne tegyük egyből a kukába forrón. Fa esetében pedig megfelelő szárazságút használjunk, mert egy nedves fa le tud rakódni a kéményben, ami további problémákat okoz – ismertette a részleteket Németh László.

Mint mondta, egy kis odafigyeléssel már megelőzhető a baj, ez pedig más területen is igaz. Az utóbbi években szinte mindig volt karácsonnyal kapcsolatos tűzeset, de a karácsonyfatűz szerencsére egyre kevésbé jellemző. Ez azért is lehet, mert a legtöbb háztartásban már nem gyertyákat, hanem különböző égősorokat használnak, természetesen utóbbi esetében is érdemes körültekintően eljárni, lehetőleg szaküzletben beszerezni.

Az adventi koszorúk esetében is problémás lehet, ha valaki meggyújtja a gyertyákat, de akár csak egy kis időre is őrizetlenül hagyja. Az adventi koszorú ráadásul számtalan anyagból készülhet, ami szintén visszatérő probléma, de Németh László hozzátette, hogy az ezzel kapcsolatos tűzesetek száma is csökkenő tendenciát mutat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.