- hirdetés -

Mert önbizalmat és sikerélményt ad. Többek között ezt is megtudhattuk az ESZK által szervezett hajléktalanokról szóló szakmai konferencián.
Tavaly november óta fut az orosházi Egységes Szociális Központ (ESZK) hajléktalanokat segítő programja, a “FogLak”, melyben – kis bővítés után – 18 hajléktalannak segítenek visszailleszkedni a társadalomba, a munka világába. Pályázat segítségével teszik mindezt, melynek keretében néhányan lakáshoz is juthatnak. Ezúttal nem a résztvevők, hanem a szakma számára szerveztek programot, ahol nem csak az orosházi pályázatról hallhattak a meghívottak, de más településeken folyó kezdeményezéseket is bemutattak.

– Több helyről hívtuk a vendégelőadókat, így a Békés megyei a hajléktalanszállók képviselőit, a Kecskeméten működő, pályázati koordinációval foglalkozó szervezetet, illetve a Hajléktalanokért Közalapítvány képviselőjét is – ismertette Vaszkán Erzsébet, az ESZK vezetője.

Dávid Zoltán polgármester megnyitó beszédében kiemelte: Orosháza nagysága indokolttá teszi, hogy szó essen ezen témákról. A város szociális központja azon fáradozik, hogy segítsen visszailleszkedni az érintetteknek a társadalomba, amire nagy szükség van.

– Közeledik a téli időszak, ami még nehezebb az otthontalanok számára. Az a feladat, hogy mindenkinek segítséget nyújtsanak a szakemberek, és hasonló pályázatok révén egyre többen törjenek ki jelenlegi helyzetükből – fogalmazott a polgármester.

Az orosházi projekt kapcsán elhangzott, már most látszanak az eredmények, hiszen az első célcsoportból ketten már önálló életvitelt folytatnak, ketten szereztek állást, ketten megerősítették meggyengült családi kapcsolataikat, illetve egy fő OKJ-s képzésen vesz részt. A második célcsoporttal augusztusban kezdődött meg a munka, közülük már ketten lakhatáshoz jutottak, és szintén egy ember vesz részt képzésben.

Sikerélmény lehet a kitörés záloga

Herczegné Számel Annamáriától, a békéscsabai székhelyű Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetőjétől megtudtuk, műhelysorozat keretében idős-  és hajléktalan ellátáson, gyermekjóléti szolgáltatásokban, bölcsődéken keresztül azt vizsgálják, milyen területen alkalmazhatók az önkéntesek. Ennek egy szegmensében pedig az otthontalanokra is kitérnek.

– Két pályázaton keresztül indult el egy jó gyakorlat, melyben önkéntesként kértünk fel hajléktalanokat. Egy szociális intézmény kifestését vállalta az egyik csoport. Az ingatlan vagyonkezeléséért felelős képviselő egy alkalommal megnézte, milyen munkát végeztek az önkéntesek, azt mondta, ezt a brigádot bármikor alkalmazná hasonló munkára – avatott be a projekt hátterébe az irodavezető, aki azt is elmondta, fontos mozzanat volt ez utóbbi a hajléktalanok számára, hiszen azt erősítette bennük, hogy szükség van rájuk, értékesek. A sikerélmény pedig hosszútávon akár az önértékelés fejlődéséhez, a kitöréshez is hozzásegíthet.

A konferencián egy nemrégiben készült békéscsabai felmérésre alapozva elhangzott: nagyrészt olyanok kerülnek utcára vagy hajléktalanszállóra, akik  magányosak, elvesztették munkájukat, egzisztenciájukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.