- hirdetés -

Az SOS Gyermekfalvak Alapítvány Élő Könyvtár elnevezésű akciója elsősorban a gyermekvédelemmel és oktatással kapcsolatban állókat fogta meg, de civil érdeklődők is megjelentek a városi könyvtárban november 20-án.

A Battonyáról jövőre ide érkező családokért felelős civil szervezet az ismeretterjesztésnek azt a formáját választotta, hogy személyes találkozást biztosított a leendő partnereknek. Tették ezt annak szellemében, hogy tudják, az emberek viszonylag keveset tudnak a gyermekvédelemről, és amit nem ismernek, attól tartanak. Így hát első kézből szolgáltattak információkat. Az időzítés pedig a gyermeki jogok világnapjához igazodott.

A „Nevelőszülő Könyv”, a „Lakásotthoni Nevelő Könyv” és az „SOS-es Fiatal Könyv” olvasása a beszélgetés volt, és ha már ezt a formát elemezzük, attól is különleges volt, hogy a nagy érdeklődés miatt csoportosan „olvastuk” a „könyveket”.

A könyvektől eddig a lapjaikra írottak felől érdeklődtek a legtöbben: mit jelent számukra ennek a rendszernek a része lenni, mik a tapasztalataik, hogyan boldogulnak a világban, előítéletek velük kapcsolatban, hogy várják a költözést. A beszélgetésekből kiderült, természetesen nagy izgalommal várják mindannyian, jártak már Orosházán.

A gyermekfalu zárt jellegéből adódó „nagy család” adta összetartozás érzését féltik tán a leginkább, azzal mindenki egyetért, hogy a gyerekeknek javára válik, ha a való élethez közelebb álló életformát ismerik meg.

Kötetlen beszélgetéseken mutatkozott be az SOS (Fotó: Rajki Judit)
Kötetlen beszélgetéseken mutatkozott be az SOS (Fotó: Rajki Judit)

− Ők ugyanolyan gyerekek, mint mindenki más! Nagyon életre való fiataljaink vannak, akik továbbtanulnak. Azt hiszem, hogy többet is tanulhatunk tőlük, hiszem, hogy egy társadalom, de egy közösség, egy város is tanulhat, gazdagodhat abból, hogyha minél többféle életformát megismer, nehézségekkel élő gyermekeket tud segíteni, és elfogadja az ő segítségüket. Azon leszünk, hogy ez jót tegyen Orosházának – fogalmaz Szilvási Léna programigazgató.

− Nálunk olyan gyerekek és fiatalok élnek nevelőszülői családokban, akik valamilyen oknál fogva nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. Ezeknek a gyerekeknek az életbe való visszagondozása a mi feladatunk, és hogy jövőt teremtsünk számukra. Állami feladatot lát el az alapítvány, hiszen átvállalja a szolgáltatást, hogy ezekkel a gyerekekkel foglalkozzon, de ők nem állami gondozottak, ők SOS-gondozottak – mondta Németh Szabolcs a battonyai terület megbízott igazgatója.

Orosházán elkezdődött a tíz családi ház felújítása, amelyeket az alapítvány megvásárolt a költöző családoknak. Az SOS Alapítvány helyettes nevelőszülőket is keres Orosházán, akik az állandók helyére léphetnek, amikor azok szabadságon vannak.

Az egyik nevelővel beszélgetve a rugalmasságot emelte ki, mint a legfontosabb tulajdonság, amivel egy nevelőnek rendelkeznie kell, hiszen mindig új helyzetek állnak elő, nincs egy meghatározható feladatköri leírás, aminek meg kell felelni. Az ő munkájukat az élet és a gyermekek éppen aktuális szükségletei szabják meg.

A későbbiekben egy SOS-fiatal és egy nevelőszülő portréjával jelentkezünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.