- hirdetés -

A rossz állapotú, eldugult kémény kigyulladhat, és nagyobb az esélye, hogy a szén-monoxid visszaáramlik a kéményből a lakásba, ami akár halált is okozhat. A kéményseprő munkája mindezt megelőzi.

Hétvégére már nulla Celsius fok köré hűl a levegő, így senki nem odázhatja tovább a begyújtást. A meleg lakás otthonossága azonban könnyen rémálommá válhat, ha nem tesszük meg a kellő óvintézkedéseket a fűtési szezon elején.

Ellenőriztessük a kéményeket

A kertvárosi részeken Orosházán is egyre többen választják a vegyestüzelést a gázfűtés helyett. Ez egyrészt olcsóbb, másrészt aki már mindkét fűtési módot kipróbálta pontosan tudja, hogy jobb hőérzetet biztosít a fa vagy a széntüzelés a gáznál. A vegyestüzelés azonban sok veszélyt is hordoz magában, főleg, ha átgondolatlanul történik meg az átállás.

– Sokszor az évtizedek óta nem használt kéményeket veszik újra használatba, de előzetesen nem vizsgáltatják át. Pedig ennyi idő alatt eldugulhatott, károsodhatott az állapota

– mondja Zsingor Péter, a Táncsics utcán található Békés Megyei Tüzeléstechnikai Kft orosházi kirendeltség vezetője. – Az átvizsgáláskor kamerával is belenézünk a kémény belsejébe, ami után meg tudjuk mondani, milyen javítások szükségesek, mielőtt rákötik a tüzelőberendezést. Emellett szakvéleményt is adunk, hogy az adott kéményhez milyen kazánt lehet bekötni. Az átvizsgálás díja nem éri el az 1000 forintot, ezért is érdemes megkeresni minket – fogalmaz a szakember.

A jelenlegi szabályozás szerint évente egyszer kötelező ellenőriztetni a kéményeket, ám a tapasztalatok szerint sokan nem engedik be a házba a kéményseprőket.
– Pedig minden esetben értesítjük előzetesen a tulajdonosokat, és ha az általunk jelzett időpont nem megfelelő, közösen keresünk egyet. A rendszeres kéményellenőrzés és kéményseprés nagyon fontos, sok bosszúságot és balesetet lehet megelőzni egy karbantartott kéménnyel – tette hozzá Zsingor Péter.

A tiszta kémény nem csak olcsóbb fűtést, de nagyobb biztonságot is jelent (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A tiszta kémény nem csak olcsóbb fűtést, de nagyobb biztonságot is jelent (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az idősek közül is egyre többen állnak át fa vagy szénfűtésre. A Székely utcában lakó Pusztai Lajosné, Ilonka néni már várta a kéményseprőt, akivel korábban egyeztetett időpontot. A kis ház konyhájában áll a vegyestüzelésű kazán, amiben fával fűtenek. A fiatal kéményseprő, Dudás Janek rendszeresen jár az idős párhoz.
– Félévente mindig eljön, és ellenőrzi a kéményt. Ha pedig mi úgy látjuk, hogy a kéményünk kezd megtelni korommal, felhívjuk és pár napon belül itt is van, kitakarítja, hogy biztonságos legyen – mondta mosolyogva Ilonka néni, miközben a kéményseprő lapátolta ki a kéményből a lerakódott kormot.

Előfordul, hogy a kéményeket többször is takarítani kell a fűtési szezonban, hiszen nem minden esetben csak fával vagy szénnel fűtenek az emberek. Műanyagot, gumit is égetnek, ami a környezeti károk mellett a kazánnak és a kéménynek sem tesz jót, rongálja és gyorsabban eltömíti a járatokat.

Ez pedig a megnövekedett fűtési költségek mellett adott esetben szén-monoxid mérgezéshez is vezethet, ami napjainkban az egyik leggyakoribb háztartási baleset, ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének is – áll a katasztrófavédelem tájékoztatójában. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésen, vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

De nem csak a vegyestüzelésű kazánokat és azok kéményeit kell ellenőriztetni. A biztonsághoz elengedhetetlen, hogy megfelelő időközönként a gázkazánokat is lássa szakértő szem.

Jól zár az ablak, de nincs szellőzés

Sokan egyre jobb szigetelésű nyílászárókat építtetnek be otthonaikba, de ezek akár veszélyesek is lehetnek, a természetes szellőzésre ugyanis minden lakótérben szükség van. Különösen óvatosnak kell lenni ott, ahol a nyílt égésterű berendezések megfelelő légutánpótlása nem megoldott. Ezért már a nyílászáró kiválasztásánál figyelni kell a beépített szellőzőkre, és rendszeres szellőztetés révén a lakótérben is folyamatosan gondoskodni kell a friss levegőről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.