- hirdetés -

Jöjjön el és legyen az „olvasónk” egy délután erejéig! Pillantson bele az SOS Gyermekfalu életébe, ismerje meg milyen nevelőszülőnek lenni vagy mit mesélnek az SOS-ről a gondoskodásban élő fiataljaink. (x)

Élő könyvtár, azaz: élő emberek a könyvek, akiket „ki lehet kölcsönözni”, hogy meséljenek? Az SOS családok Orosházára költözése kapcsán a működtető alapítvány ezt a különleges akciót hirdeti meg a városi könyvtárba, hogy segítse az ismerkedést a családok és leendő szomszédjaik, a város lakói között.

Az Élő Könyvtár hasonlóan működik, mint egy hagyományos könyvtár, az „olvasók” kikölcsönözhetnek egy „könyvet” egy rövid időre. A kölcsönzést könyvtárosok segítik. A Könyvárban megtalálható lesz többek között a „Nevelőszülő Könyv”, a „Lakásotthoni Nevelő Könyv” és az „SOS-es Fiatal Könyv”. Az „olvasás” pedig a beszélgetés lesz, melynek során kérdezhetünk a minket érdeklő témákban.

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa civil szervezet, melynek célja az otthonukat vesztett gyermekek nevelése, a veszélyeztetett helyzetű gyermekek és családjaik támogatása, érdekeik képviselete.

Jelenleg Battonyán, Kecskeméten és Kőszegen működnek SOS Gyermekfalvak 10-12 családi házzal és saját háztartásukban élő nevelőszülői családokkal. A Gyermekfalvak tevékenységéhez szervesen csatlakoznak lakásotthonaik, melyek Szegeden, Lajosmizsén, Kecskeméten és Sében találhatók. Az alapítvány hálózataiban ma 380 gyermek és fiatal él.

A gondozásukban élő gyermekek egyéni érdekeit, igényeit és szükségleteit figyelembe véve döntöttek úgy, hogy a Battonyán működő programjukat 2015 nyarán átköltöztetik Orosházára.

– Azt gondoljuk, hogy ezen változás nemcsak az SOS életében egy nagy lépés, hanem a város életében is – nyilatkozta Németh Szabolcs megbízott területi igazgató. – Erre tekintettel november 20-án – a gyermeki jogok világnapján – szeretnénk bemutatkozni az Orosházán élő embereknek, jövőbeli szomszédainknak, szakembereknek és közösségeknek. Bemutatkozásunkra egy rendhagyó formát választottunk: Élő Könyvtárat szervezünk. A téma a gyermekvédelem, a „könyvek” pedig a gyermekvédelem szereplőit testesítik meg.

Jöjjön el és legyen az „olvasónk” egy délután erejéig! Pillantson bele az SOS Gyermekfalu életébe, ismerje meg milyen nevelőszülőnek lenni vagy mit mesélnek az SOS-ről a gondoskodásban élő fiataljaink.

Az Élő Könyvtár időpontja: 2014. november 20. 16-18 óráig
helyszíne: Justh Zsigmond Városi Könyvtár, 5900 Orosháza, Kossuth utca 3.

(x)

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.