- hirdetés -

A városi könyvtár és a Táncsics gimnázium könyvtára is történelmi sorozattal gazdagodott egy országos program keretében.

Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben című monumentális könyvsorozat hasonmás kiadását adományozza hazai és határon túli középiskolai, egyetemi és közkönyvtáraknak a kormány az első világháborús centenáriumi emlékprogram keretében összesen 2100 példányban. A 21 kötetes, díszes kötésű, monumentális sorozat Orosházára már megérkezett: a Justh Zsigmond Városi Könyvtár és a Táncsics gimnázium könyvtárának állománya is gyarapodott a 280 ezer forint értékű történelmi sorozattal.

Buzai Csaba könyvtárigazgató mutatja a 21 kötetes sorozatot (Fotó: Rajki Judit)
Buzai Csaba könyvtárigazgató mutatja a 21 kötetes sorozatot (Fotó: Rajki Judit)

A sorozat hasonmás kiadás, az eredeti mű első kötete 1885-ben, az utolsót pedig 1901-ben látott napvilágot Rudolf trónörökös kezdeményezésére. A magyar nyelvű mű szerkesztőbizottságának elnöke Jókai Mór volt. A korszak magyar történetírásának jeles képviselői írták (pl. Mikszáth Kálmán), és a legjobb magyar képzőművészek  (pl. Benczúr Gyula, Munkácsy Mihály, Zichy Mihály, Feszty Árpád) készítették el a mintegy 4500 illusztrációt. Az eredeti sorozat is megtalálható az orosházi városi tékában, méghozzá hiánytalanul, a gimnázium könyvtárában pedig 2-3 kötet híján teljes a gyűjtemény.

A sorozat újranyomását azért szorgalmazta a kormány, mert az első világháború ismerete nélkül nem érthető meg a XX. század történelme, az első világháború azonban nem érthető meg az Osztrák-Magyar Monarchia ismerete nélkül – olvasható a köteteket szállító Könyvellátó Nonprofit Kft. közleményében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.