- hirdetés -

Az orosházi tapasztalatok azt mutatják, egyelőre csak az óvatosabbak léptek. A „bűvös határ” a 7 Celsius fok, persze leginkább a körülmények, a használat dönt.

Az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk: napközben kellemes hőmérsékletű, gyakran napsütéses, csendes őszi időnk van, reggel és este azonban csípős hideg vár ránk, időnként pára- és ködfoltokkal. A szakemberek szerint éppen ezért itt az ideje, hogy az autósok váltsanak, és felszereltessék a téli gumikat a műhelyekben.

A gyakran hangoztatott általános szabály: ha a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken, már javasolt a téli gumi használata. Sokan ennek ellenére csak akkor lépnek, ha beköszönt a hideg tél, leesik az első hó. A hőmérsékleti szabály mellett döntő tényező, hogy hol, mikor és milyen körülmények között használjuk a kocsit. Aki gyakran indul útnak hajnalban, vagy ér haza a késő esti órákban, figyeljen jobban – ilyenkor sokszor párás, ködös az idő, nyálkás az út, és a nyári gumi már kevésbé tapad, komoly rizikót jelent, így fontos idejében váltani. A Magyar Gumiabroncs Szövetség is figyelmeztet: eljött a téli abroncsok felszerelésének ideje.

Roham egyelőre nincs az orosházi szervizekben, de egyre többen cserélik le autójuk nyári gumiját télire (Fotó: Rajki Judit)
Roham egyelőre nincs az orosházi szervizekben, de egyre többen cserélik le autójuk nyári gumiját télire (Fotó: Rajki Judit)

– Akinek van gyakorlati tapasztalata, tudja, hogy fontos a téli gumi használata. A 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél már ajánlott cserélni. A téli abroncsoknak más az anyagösszetételük, jobban tapadnak, kisebb a fékútjuk. Bár tapasztalataink szerint Orosházán egyelőre csak az óvatosabbak cseréltették le a nyári gumikat télire, balesetvédelmi szempontból mindenképp ajánlott már a téli abroncs használata – emelte ki Nagy Zsolt, az orosházi Affina Kft. ügyvezetője. A szakemberek hangsúlyozzák, fontos, hogy a mind a négy keréken történjen meg a csere, ne csupán a hajtott tengelyen, és a gumik profilmélysége legalább 4 milliméter legyen.

Óvatosan az utakon!

A téli gumi tehát fontos a biztonságos közlekedés érdekében, de nem minden. A rendőrség közleményében kiemeli: az őszi- téli időszakban jelentősen megváltoznak a biztonságos közlekedést befolyásoló körülmények. Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessenek, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek.

És még egy jó tanács: ha az abroncscsere miatt már egyébként is szervizben vagyunk, érdemes átnézetni az autó biztonsági tartozékait, a fékbetéteket, akkumulátort, világító berendezéseket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.