- hirdetés -

A mezőgazdasági támogatási rendszer volt a legfőbb téma a szerdai orosházi gazdafórumon, ahol kiderült: a területalapú támogatások előlegkifizetése rövidesen megkezdődik.

Október 1-jén indította őszi fórumsorozatát az Orosháza és Térsége Gazdakör a Pacsirta utcai Pártok házában. Mintegy nyolcvan érdeklődő kapott hasznos információkat, elsősorban arról, hogy új elemek jelennek meg a mezőgazdaság uniós támogatási rendszerében a jövő évtől.

– Szeretnénk felkészíteni a helyi és térségbeli termelőket, a cél, hogy minden uniós forrást le tudjanak hívni. Az agrártárca és a vidékfejlesztési hivatal szakemberei nyújtanak tájékoztatást. Fontos, hogy a fiatal gazdálkodók külön támogatása megjelenik a közvetlen támogatási elemek között is, az állattenyésztésre, valamint a zöldség-gyümölcságazat fejlesztésére ugyancsak több pénz fordítható. A pályázatok egy része októberben megnyílik – mondta el Horváth József, a helyi gazdakör elnöke, hozzátéve, folytatják a fórumsorozatot a mezőgazdaság versenyképességének és hatékonyságának javításáért.

A fórumon elhangzott, az idei területalapú támogatások előlegkifizetése az ellenőrzések befejezését követően, október 16-a után megindul. A területalapú támogatáson belül megjelenik a kisgazdaságok támogatási rendszere, valamint a zöld komponens, ami a 10 hektár feletti területen termelő gazdálkodókat érinti. Idén egyébként 725 milliárd forint támogatás jut agrár- és vidékfejlesztésre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.