- hirdetés -

„Kardoskutat jó kedvében alkotta a természet, itt még manapság is van mit védeni.” A Fehértó madárvilágát kutató, természetvédő néhai Sterbecz István szavait sokan megerősíthették szombaton, a 15. Fehértó napján.

Sokan választották úti célul Kardoskút Pusztaközpontot, és a Fehértó környékét szeptember 20-án. Orosházáról is szép számmal érkeztek a Körös-Maros Nemzeti Parkba, hogy meglessék a gazdag madárvilágot, vagy láthassák a tekintélyes szürkemarha gulyát. Persze a madarak és az őshonos állatok mellett kiállítások, népzene, néptánc is várta a természetkedvelőket szombaton. Védjeggyel ellátott ökotermékeket (juhtúrótól a szürkemarha kolbászig) kínáltak az árusok, de a fazekasok, kosárfonók, szalmafonók is elhozták portékáikat.

A kies pusztán remek családi fotók készülhettek az idei Fehértó Napján is (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
A kies pusztában remek családi fotók készülhettek az idei Fehértó Napján is (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A közelmúltban megújult pusztaközponti udvaron lehetett kukoricát morzsolni, népi játékokat játszani, kézműveskedésre is adott volt a lehetőség. A szikes tó környéke, a kies puszta látványa már önmagában élmény, de kihagyhatatlan a kilátóból nyíló panoráma, újdonságként pedig a 20 kilométeres, szakvezetéses bakancsos túrát kínálták a szervezők.

Természetvédelmi vetélkedőn kilenc csapat mérte össze tudását, a legjobb a békéssámsoni diákok csapata lett, az orosházi vörösmartysok másodikként, a Czina iskolások harmadikként zártak.

Készült egy panorámakép is, a település honlapján, ide kattintva nézheted meg. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.