- hirdetés -

Technikai időutazásra hív a Szántó Kovács múzeum időszaki kiállítása. Elképesztő, hogy a bemutatott műszerekkel a múlt században életeket lehetett menteni. 

Tudtad, hogy Magyarországon volt a világon először rohamkocsi-szolgálat? És azt, hogy az első EKG felvételeit még elő kellett hívni, mint egy fényképet? Ezekhez hasonló érdekességekkel szolgál a Szántó Kovács János Területi Múzeum időszakos kiállítása, amelynek anyagát a fővárosi Kresz Géza Mentőmúzeum kölcsönözte. A tárlatot eredetileg a kéklámpás napon szerették volna bemutatni, végül inkább mégis a múzeumban kapott helyet. 

A mentés egykor eszközeit mutatja Kovács Tibor, kezében egy taposó-szívó a '70-es évekből (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kovács Tibor kezében egy taposószívó váladékelszívó a ’70-es évekből (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tárlaton bemutatott életmentő eszközöket már évtizedek óta nem használják. Minden vitrinben korabeli fotókat is elhelyeztek, bemutatva a mentés körülményeit. Az október elsejéig látható kiállítás minden korosztálynak élményt nyújt.

– A mentőszolgálat közeli és távoli múltját tárja elénk a kiállítás. Képeken, tájékoztatókon, mentéstechnikai eszközökön, formaruhákon mutatja be, milyen volt régen emberéletet menteni, hogyan néztek ki 100 évvel ezelőtti bajtársaink – mondta el Kovács Tibor, az orosházi mentőállomás vezetője.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.