- hirdetés -

Egyiptom több száz vasúti kocsit kíván venni Magyarországtól. Ha létrejön az üzlet, abból az orosházi AKG Zrt is részesülhet. A cég mindenesetre felkészült és fejleszt.

Egyiptom Magyarországtól vásárolna több száz vasúti kocsit, melyhez hazánk kedvezményes, közel 1 milliárd eurós, akár 20 évre szóló hitelt biztosítana az Eximbankon keresztül. Amennyiben a megállapodás létrejön, az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt is újabb megrendelésekhez juthatna, hiszen a cég elsősorban nagysebességű vasúti járművekhez gyárt alkatrészeket.

Az AKG Zrt öntödéje az országban amolyan utolsó mohikánként tevékenykedik, ennek ellenére a cég termékpalettája széles és a gyártott termékek magas színvonalúak.
– Cégünknek megvan a legnagyobb európai vasúti gyártók nemzetközi minősítése. Az egyiptomi piac sem ismeretlen számunkra, hiszen a Ganz Motorral közösen eddig is szállítottunk forgóvázakat, amik a régi Ganz vonatok felújításához kellenek – mondja Gál Imre vezérigazgató. Ez a projekt idén zárul, de az orosházi cégnél bíznak benne, hogy a két ország kormánya hamarosan aláírja az újabb üzletről szóló megállapodást.
– Az AKG készen áll arra, hogy az új vasúti kocsikhoz is legyártsa a terelőkar öntvényeit. Ez hosszabb megbízás lehet és 2 – 2,5 milliárd forintos bevételt jelentene a cégnek, 4-5 éves átfutási idővel. Ez a megrendelés természetesen újabb szakembereknek adna munkát cégünknél – fogalmazott Gál Imre.

Az 1600 Celsius fokon megolvadt acélból készülnek az AKG öntödéjében a vasúti járműalkatrészek (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor
Az 1600 Celsius fokon megolvadt acélból készülnek az AKG öntödéjében a vasúti járműalkatrészek
(klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

Annak érdekében, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, tovább fejlesztenek. Új megmunkáló gépeket szereztek be, amivel gyorsabban és pontosabban lehet dolgozni. A következő hónapokban pedig újabb gépbeszerzéseket indítanak, hogy a termelési hatékonyság tovább javuljon. A jelenleg gyártott termékek folyamatos műszaki fejlesztés alatt vannak, hiszen a vasúti szerelvényekre szánt öntvényeknél minél kisebb súlyt de annál nagyobb szilárdságot kell elérni.

Az egyiptomi megrendelés mellett más területen is újabb megrendelések érkeznek Orosházára. Az Alstom Transportation céggel tavaly indult az együttműködés, hamarosan megkezdik a vasúti légrugók alsó tartóelemének illetve a futómű emelőszerkezetének gyártását.

Az AKG Zrt-nél évről évre egyre több a megrendelés és az árbevétel. 2013-ban 2,5 milliárd forintos éves forgalmat bonyolított a jelenleg 170 embert foglalkoztató cég.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.