- hirdetés -

Javítják és fejlesztik a városi ivóvízhálózatot. Emiatt néhol időszakosan vízminőségi problémák akadhatnak.

Megyeszerte hetek óta zajlik a Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program, azon belül is a települések meglévő ivóvízhálózatát érintő rekonstrukciós munkák. Ezek fő részét az Alföldvíz Zrt. végzi Orosházán is. A lakók egyelőre azt tapasztalják, hogy az ivóvíz minősége időszakosan ingadozó, azonban hosszú távon a fejlesztés egészséges ivóvizet jelent az itt élőknek.

– A következő közel egy évben hálózatrekonstrukciót végzünk a város egyes részeiben, új vezetékszakaszokat, csomópontokat építenek kollégáink – részletez Krizsán György, az Alföldvíz területi divízióvezetője. – Jelenleg bekötővezetékeket cserélünk az ingatlanoknál, az érintett felhasználók értesítést kaptak, amelyben türelmüket is kérjük a vízhiány és a kellemetlenségek miatt.

A cél, hogy igazán tiszta víz kerüljön a pohárba (Fotó: Rajki Judit)
A cél, hogy igazán tiszta víz kerüljön a pohárba (Fotó: Rajki Judit)

Krizsán György hangsúlyozza, természetes, hogy bármennyire is törekednek a legkisebb kényelmetlenséget okozni a városlakóknak, az építés mindenképp „felfordulással” jár.
– Ezen túlmenően az is elkerülhetetlen, hogy a többször, több helyen megbontott csővezetéken a leállított, majd újraindított ivóvíz a rekonstrukció körzetében lakóknál vízminőségi problémákat okoz – mondta Krizsán György. – Építeni és üzemeltetni kell egyszerre (és folyamatosan szolgáltatni), ami nem a megszokott üzemmenet, így mindenképpen nehezebb a dolgunk.

A mintegy 35 milliárdos (részben uniós forrásból) megvalósuló, 66 települést érintő megyei programban a rekonstrukciónál jelentősebb elem, hogy összekötik és bővítik a települések közötti regionális rendszereket és központi víztisztítót építenek ki, így biztosítják az egészséges ivóvizet.

Mint ismert, az uniós szabályozásnak nem felel meg Békés megye ivóvíz minősége, arzéntartalma a megengedett 10 μg /literes határérték fölött van. A program során egyéb káros anyagoktól is megtisztítják a vizet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.