- hirdetés -

Magánkezdeményezésre, nem éppen zökkenőmentes úton, de új emlékhellyel gazdagodott Tótkomlós. Az avatóünnepségen elhangzott: a Mária-kegyhely a keresztény összefogást is szimbolizálja. 

Még 2013-ban indult útjára a magánkezdeményezés, melynek nyomán Mária-emlékhely épülhetett az Erzsébet ligetben. Tótkomlós önkormányzata mellett a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, a Tótkomlós Városért Közalapítvány, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, magánszemélyek és vállalkozók is az ügy mögé álltak, idén februárban jótékonysági bált is szerveztek az ügy érdekében.

A szeptember 8-i avatóünnepségen Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke kiemelte: Bernard Bober, a Kassai Főegyházmegye érseke, Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke személyes jelenlétével hozzájárult ahhoz, hogy az avatás valóban a testvéri összefogás és a közösség szimbólumává váljon.

Felavatták a kegyhelyet Tótkomlóson (Fotó: Rosta Tibor/MTI)
Felavatták a kegyhelyet Tótkomlóson (Fotó: Rosta Tibor/MTI)

Míg Bernard Bober érsek a Mária és az Isten iránti szeretetről beszélt, addig Bölcskei Gusztáv zsinatelnök arra emlékeztetett, hogy nem a teológiai különbségnek kell meghatároznia a felekezetek viszonyát, majd a keresztény testvériség fontosságát hangsúlyozta. Majd Gáncs Péter elnök-püspök arról beszélt, hogy Mária nem szétválaszt, hanem összetartja a keresztyéneket.

Az emlékhely avatón beszédet mondott Wittner Mária 1956-os forradalmár, Garai Rita, Tótkomlós polgármestere, Takács Ferenc alpolgármester, a kegyhely ötletgazdája és Keszeli Beáta, a szobor felajánlója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.