- hirdetés -

Egyre népszerűbb a telekocsi, mivel kényelmes, olcsó és gyors utazási alternatíva. Sofőrnek és utasnak egyaránt megéri, hiszen mindkét fél utazási költségei jelentősen csökkennek.

Az orosháziak körében is egyre népszerűbb a telekocsi, a legtöbben csak alkalmanként élnek a lehetőséggel, de vannak olyanok is, akik már rendszeresen útitársnak szegődnek. Viktória majd minden hónapban telekocsival utazik, elmondása szerint ez a legkényelmesebb utazási forma számára.
– Elég gyakran utazom Budapestre meglátogatni az ott élő rokonaimat, és nagyjából fél éve kezdtem telekocsival utazni. Nekem nagyon tetszik, nem kell átszállnom, és sokkal gyorsabb is – mondta Viktória.

Telekocsit is választhatsz
Telekocsit is választhatsz

Gábor szintén előszeretettel telekocsizik, igaz, ő sofőrként keres maga mellé útitársakat.
– Nekem kézenfekvő és kényelmes, hogy az autómmal utazom. Korábban is gyakran körbekérdeztem az ismerőseimet, hogy valaki szeretne-e velem tartani, de az Oszkáron sokkal egyszerűbb, és eddig minden alkalommal akadt útitársam – tájékoztatott Gábor.

A két, talán legnépszerűbb telekocsi-közvetítő cég a közel 150 ezer tagot számláló Oszkár és a több mint 120 ezres közösséggé bővült AutoHop. Utóbbi nemrégiben közleményt adott ki, megdöbbentő adatokkal. Eszerint a magyarországi ügyfelek a legnagyobb számban a Balaton térségét keresik fel, de népszerűek a horvátországi városok is, leginkább Split környéke. Az AutoHop rendszerében május óta közel 27 ezer autós hirdetett meg balatoni utat. Ez összesen 85 ezer potenciális utashelyet jelent, ami átlagos vonat- és buszkapacitással számolva 159 vonatot és 1682 busznyi utast tesz ki – áll a közleményben.

Budapestre is, Bécsbe is

Aki nem ismerné, annak röviden összefoglaljuk, miről is szól ez az alternatív utazási forma, és miért ennyire népszerű. Leszögezhetjük, hogy az egyik legkényelmesebb és leggyorsabb utazás, ha autóval vágunk neki az útnak. Viszont a magas benzinárak miatt elég nagy költséget jelent a sofőrnek, ha egyedül utazik. Ilyenkor valamelyik útitárskereső oldalon meghirdetheti, hogy mikor, milyen útvonalon megy majd, és onnantól nincs más dolga, mint várni a jelentkezőket. A másik oldalt megvizsgálva pedig úgy néz ki a történet, hogy a már említett honlapok egyikén autóst keres az utazni vágyó.

A gyorsan terjedő utazási formát sokan nemcsak azért választják, mert ezzel akár felére csökkenhet az utazás költsége, hanem azért is, mert sokszor gyorsabb és kényelmesebb a tömegközlekedésnél, gyakran háztól házig tartó fuvart jelent, és lehetőséget ad társas kapcsolatok kialakítására, emellett a környezetet is kevésbé terheli meg –mutatott rá az AutoHop közleményében. Számos európai nagyvárosba is el lehet jutni telekocsival, népszerűbb külföldi úti cél például Bécs, München és Stuttgart.

Orosházáról is számos útvonal indul, főként az egyetemi városokba, Szeged és Budapest a leggyakoribb úti cél. E cikk írója is több alkalommal utazott már telekocsival, és kizárólag jó tapasztalatokról tud beszámolni, ettől függetlenül mindig körültekintően és átgondoltan válasszunk telekocsit, ebben egyébként segít a útitárskereső oldalak értékelési rendszere is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.