- hirdetés -

Befejeződött a napelemes rendszer kiépítése, a Dél-alföldi régió első teljesen zöld települése lett Kaszaper. Orosháza is egyre több a megújuló energiaforrást használ.

A mindössze kétezer lelket számláló településen a polgármesteri hivatal minden intézménye és cége napelemes rendszerrel büszkélkedhet. A beruházás utolsó szakaszában a sportcsarnok mellett az épülethez kapcsolt kábeltelevíziós és internetes hálózat áramellátása, továbbá a szennyvíztelep, vízmű telep és átemelő szivattyúk energiaellátása újult meg a KEOP pályázat keretében. Előbbi összköltsége 36 millió forint volt, ebből 24 millió forintot a pályázati támogatás fedezett.  A szennyvíztelep és az ahhoz kapcsolódó beruházás összköltsége pedig több mint 98 millió forintba került, ennek 85 százalékát támogatták. Az átadót szombaton tartották, ahol Csürhés István, a település polgármestere köszönetet mondott a fejlesztésben részt vevő szakmai gárdának, valamint a támogatóknak.

Szabó Zsolt államtitkár, Dávid Zoltán és Simonka György képviselők Kaszaperen
Szabó Zsolt államtitkár, Dávid Zoltán és Simonka György képviselők Kaszaperen

– A napelemes rendszer kiépülése fontos gazdasági lépés a település életében, a számítások alapján kevesebb mint négy év alatt megtérül a fejlesztés költsége, a rendszer pedig legalább húsz évig folyamatos áramellátást biztosít – mondta a polgármester. Csürhés István hozzátette: a három részletben megvalósult beruházás hosszú időre meghatározza majd a település életét. A zöldenergia jelentős megtakarítást is eredményez majd, az ebből származó összeget többek között a szociális háló bővítésére valamint a sport és a civil szervezetek támogatására fordítják.

A gazdasági nyereség mellett a környezetvédelem is fontos szempont, hiszen a nagymértékű széndioxid kibocsájtástól is megkíméli a községet.

– A település lakosai ezzel a beruházással csak nyertnek, méghozzá jövőt – mondta el az átadó ünnepségen Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. – A megújuló energiával és a takarékos gazdálkodással új pályázati lehetőségeket is teremtenek, hiszen rendelkezni fognak önerővel a következő fejlesztési lehetőségre – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte: nagyon könnyű a minisztériumnak együtt dolgozni azokkal a településekkel, hogy előregondolkodnak, építeni, és cselekedni akarnak.

A beruházás megvalósulásában Simonka György országgyűlési képviselő is sokat segített, véleménye szerint ez a fajta innovatív gondolkodási mód viszi előre a térséget. – Kaszaper országos szinten is jó példát mutat: sok munkával, kitartással és akarással el lehet érni a kitűzött célokat, még ha azok olykor lehetetlennek is tűnnek – mondta a képviselő.

Az ünnepségen Dávid Zoltán orosházi fideszes polgármesterjelölt is részt vett, mint mondta, ők is a geotermikus és napelemes rendszerben látják a jövőt. – Orosháza is egyre több megújuló energiaforrást használ, mi is a napelemes és a geotermikus rendszerekben látjuk a jövőt. Most készül a Táncsics gimnázium napelemes rendszere és a Székács iskola fűtésrekontrukciója is, ami komoly energiamegtakarítást eredményez majd. A kaszaperi polgármesterrel megosztotta velem tapasztalatit, hogy azokból a későbbiekben Orosháza is profitáljon – emelte ki Dávid Zoltán, aki szerint Kaszaper nagyszerű példa arra, hogyan lehet gondos tervezéssel és összefogással megvalósítani a teljes intézményrendszer energetikai korszerűsítését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.