- hirdetés -

Jogász végzettségű mentőtiszt látott el beteget, vagy órákon keresztül nem volt ügyelet – ezért és hasonló problémák miatt szerződést bontott a kistérségi társulás a Sani-Med Trans Kft.-vel. Már ma délutántól a kistérség látja el az orvosi ügyeleti feladatokat.

Orosházán három, Tótkomlóson öt órán keresztül nem volt ügyeleti ellátás kedden, ami nem egyszeri eset. De az is rendszeresen előfordult, hogy városunkban két orvos helyett csak egy volt ügyeletben – derült ki az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Amint az elhangzott, az ellátást végző Sani-Med Kft. többször is csak felszólításra volt hajlandó biztosítani az ügyeletet, tegnap azonban betelt a pohár.

– Az ellátás folyamatossága a cél, függetlenül attól, hogy érvényes szerződésünk van a Sani-Med Transszal december 31-ig. Súlyos szerződésszegést követett el a cég, ez nem játék, emberéletek függhetnek tőle – mondta el Zalai Mihály alpolgármester, a kistérségi társulás elnöke.

Az Orosházi Kistérség Többcélú Társuláshoz 11 település tartozik, de jelenleg csak tíznél biztosított az ellátás – folynak a tárgyalások Árpádhalom bevonásáról is. Ügyeleti pont Orosházán és Tótkomlóson található.

Prozlik László, Baranyi János, Zalai Mihály és Fejes Róbertné - közös döntés, szerződést bontanak (Fotó: Melega Krisztián)
Prozlik László, Baranyi István, Zalai Mihály és Fejes Róbertné – közös döntés, szerződést bontanak
(Fotó: Melega Krisztián)

– 7 éve van szerződésünk a Sani-Med Trans Kft.-vel, körülbelül másfél-két éve van probléma az ellátással – kezdte sorolni az indokokat dr. Baranyi István, Pusztaföldvár polgármestere. Mint mondta, akkor úgy tűnt, a tulajdonos megoldja a problémákat, az utóbbi hónapokban azonban elfajult a helyzet. Az is elhangzott: volt, mikor más megyéből, vagy külföldről érkezett az ügyeletes orvos, legutóbb például Gyuláról jött az asszisztens. Mint megtudtuk, ilyen szintű problémákról augusztus elején értesült a kistérség. Ekkortól feljegyzések és jegyzőkönyvek is készültek az esetekről.
– A dolgozók több hónapja nem kapnak fizetést, a cég nem látja el megfelelően a feladatát. Nem egyszerű egy ilyen döntés meghozatala, hiszen mielőtt szerződést bontottunk volna, meg kellett szervezni a további ellátást. Ehhez pedig idő kellett, ezt mostanra sikerült véghez vinni.

Két orvos helyett például rendszeresen egy volt ügyeletben, de olyan is többször előfordult már, hogy jogász végzettségű mentőtiszt végezte el az orvosi teendőket Tótkomlóson – tette hozzá Fejes Róbertné kistérségi tanácsadó. – Ő gyógyszert nem írhat fel, halotti bizonyítványt nem tölthet ki, ez a visszásság utólagos megkeresés után derült ki.

Továbbra is lesz ügyelet a 10 településen

– Ami a kistérségi települések vezetőségét érinti elsősorban, hogy az ellátás zavartalan legyen, ehhez meg kellett tenni a megfelelő lépéseket. Az orosházi kórházzal és a mentősökkel folytak tárgyalások a rendszer átvételéről, erre ma rá is bólintottak. Ettől azt reméljük, az ügyelet kiegyensúlyozottabb lesz, mert olyan szakember gárdára bízzuk, akik eddig is aktívan részt vettek benne. Már ma délután 4 órától átveszik az ellátást, Orosházán két orvos, két asszisztens, és egy gépkocsivezető, míg Tótkomlóson egy orvos, egy asszisztens és egy gépkocsivezető, velük a kistérség köt szerződést – tájékoztatott Dr. Prozlik László, Gádoros polgármestere.

Zalai Mihály arról is tájékoztatott, hogy szakértőt is alkalmazni fognak, majd közvetlen szerződést kötnek azokkal, akik az ellátásban részt vesznek.
– Jóval magasabb béreket tudunk majd biztosítani a dolgozók számára, mint a Sani-Med Trans, ezért bízunk benne, hogy minél több helyi orvos vesz részt ismét az ügyeleti rendszerben.

A kistérség egyszeri hozzájárulást fizet, 2,5 millió forint értékben a szükséges eszközöket szerzi be. Ezt az orosházi kórház bocsájtja rendelkezésre, melyeket a kistérség a későbbiekben pótol. Emellett az augusztusi fedezetet, illetve az év végéig a zavartalan ellátáshoz anyagi kiegészítést is biztosítanak, hangzott el a sajtótájékoztatón. Az így keletkező költségeket a kistérséghez tartozó települések lélekszám arányosan fizetik meg, a döntést egyébként egyhangúan szavazták meg a polgármesterek.

Zalai Mihály azt is elmondta, megvizsgálják, perli-e a kistérségi társulás a Sani-Med-et, hiszen kérdéses: rendelkezésre áll-e a szerződés szerinti 2 millió forintos letét, az eszközök hiánytalanul megvannak-e, de ide tartozik még az az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól lehívott támogatás is, melyet augusztus hátralévő részében a kistérség helyett a Sani-Med kaphat meg.

A témával kapcsolatban kerestük Piriczky Bélát, a Sani-Med Kft. vezetőjét, de hívásunkra egyelőre nem reagált.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.