- hirdetés -

Vajon tényleg dupla öröm és dupla gyötrelem ikres szülőnek lenni? Mennyi pelenka kell két kicsihez és hogyan különböztetik meg őket? A válaszokat a Budinszki szülőktől tudtam meg.

– Szülés után a promóciós anyagból nem derült ki semmi, garanciapapírt nem kaptunk, vissza se lehet vinni, hogy másikat kérek, elnézést. Nehéz volt az elején – meséli mosolyogva Sanyi, az apuka az ikreket bemutató sorozatunk újabb részében. (Az első itt található)

Mivel közös a teherviselés, mindketten eljöttek, hogy megosszák velem gondolataikat az ikerbaba nevelés szépségéről és gyötrelmeiről. Budinszki Sándor és Zatykó Gyöngyi lelkesen meséltek, egymást felváltva és kiegészítve, ölükben a tündéri öt hónapos srácok gügyögtek. A szülők összeöltöztek, a babák viszont legnagyobb meglepetésemre nem.

Homlok a homloknak

Nagyon ledöbbentek, amikor az első ultrahang után kiderült, ikreket várnak. Elindult a nagy bevásárlás, mindenből duplát, azonban a legtöbb dologból szándékosan nem vettek egyformát. Tudatosan készültek mindenre, az utolsó hetekben Gyöngyi már a kórházba összekészített csomag nélkül ki sem mozdult a házból. Bálint már hamar, Nándi viszont csak a 27. héten mutatta meg magát, így csak akkor tudták biztosan, hogy két fiú lesz. Nevüket már a pocakban megkapták.

Sándor ölében Bálint, Gyöngyi kezében Nándi. A fiúk ikrek, de néha már most külön utakon járnak (Fotó: Zavada Andrea)
Sándor ölében Bálint, Gyöngyi kezében Nándi. A fiúk ikrek, de néha már most külön utakon járnak
(Fotó: Zavada Andrea)

Mivel farfekvésesek voltak, császármetszéssel jöttek a világra, erre is sokat kellett készülnie Gyöngyinek lélekben. Homlokukat összeérintve feküdtek édesanyjuk hasában, és egészen mostanáig szeretik és keresik is ezt a pozíciót. Reggel, ha felébrednek első dolguk a másikat keresni, a kiságyon átnyúlni a tesóhoz, szeretik fogni egymás kezét, mászni a másik felé, elkapni egymás lábát.

A több csíkról ismerik fel Bálintot

Már most két külön egyéniség a két alig féléves csöppség. Ránézésre nagyon egyformák, mint két tojás, annak ellenére, hogy van köztük több mint egy kiló különbség.
– Bálintnak több a csíkja, erről ismerik fel a rokonok – mutatja Sanyi a kisfiú lábán és karján lévő kis hurkákat. Egyébként jellemzően különböző ruhába öltöztetik őket, azt vallják, hogy ők két különböző személyiség. Egyforma dolgokat jellemzően ajándékba kapnak, a szülők eltérő színű vagy fazonú ruhákat vásárolnak. A hangjuk is más, ha éjszaka felsír valamelyik, egyből tudják kit kell megvigasztalniuk.

Összetéveszteni néha az apuka szokta őket, ha nagyon fáradtan jön haza a munkából, akinek egyébként néha felüdülést jelent munkába menni. Egyszer előfordult, hogy a nagymamánál etetésnél egyikőjük kimaradt, a nagy sírásból jöttek rá, hogy valami nem stimmel.

400 pelenka

– Soha többet nem megyek el babakocsival egyedül. Mint a bazári majmok, két lépést nem tudok megtenni anélkül, hogy ne szólítanának le minket, mindig elfelejtem, hogy mit akartam venni. – meséli az anyuka. Örül is ennek, mert büszke fiaira, de már most is unalmasak tudnak lenni a közhelyes kérdések. Közülük az egyértelmű favorit: „Ők ikrek?” De hát ki tud ellenállni a dupla cukiságnak…

Az ikerbabanevelés 24 órás szolgálatot kíván, a „dupla öröm, fele alvás” elv szerint. Gyöngyi néha azt szeretné, ha több órából állna a nap, hogy a dolgai végére érjen, de Sanyi hozzáteszi, akkor még többet kellene etetni. Szerintük az első két hónap kész rémálom volt, nem volt idejük szinte semmire, de már túl vannak a nehezén. Már gyorsabban megy az etetés, többet alszanak a picik, és ők is egyre nagyobb rutint szereznek.

Előre felkészülnek, több mint 400 pelenkájuk van, ha akció van, mindig előre bevásárolnak. Ha időbeosztásról van szó a fiúk a főnökök, természetesen indulás előttre időzítik a peluscserét, átöltöztetést. Mint minden baba, ők jó barátjuk a mondásairól ismert Murphynek, viszont dupla babánál ez duplán érvényesül.

Az előny vagy hátrány kérdésre azonnal rávágják mindketten, hogy előny.
– Ha gyakorlatiasan nézzük, nem kétszer annyi idő. Nem is lehet kétszer annyit, mert nincs rá időd. Két gyereknek mesélsz, mondókázol, játszol. Mindenképpen előny, mert mi több gyereket szerettünk volna. Egy vajúdás, két gyerek, ez volt a mottó – mondja Gyöngyi, majd Sanyi mosolyogva hozzáteszi: azért elég lett volna egy.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.