- hirdetés -

Orosházáról három cég és egy magánszemély nyert jelentős összeget. Méhészeti gépgyártás, baromfifeldolgozás, árufuvarozás és vendéglátás terén lesz fejlesztés és 29 új munkahely.

A jelentős igény miatt a kormány 3 milliárd forinttal megemelte a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) beruházásának támogatására az év elején 13 milliárd forinttal indított program forrását – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piaci és képzési államtitkára múlt hét szerdán.

Elmondta: a 13 milliárd forintból országosan 1200 vállalkozás részesült támogatásban, amely révén 6 ezer új munkahely jön létre november 30-áig. Akkor az országos keretösszeg közel 10%-át, összesen 1,246 milliárd forint hoztak a vállalkozók Békés megyébe. Orosházáról öt vállalkozó volt sikeres.

A nem támogatott, de jó pályázatokból tartaléklistát képeztek, ahonnan a 3 milliárd forintnyi plusz keretből 371 pályázó kap vissza nem térítendő támogatást, amely révén 1600 új munkahely létesülhet, ebből 1000 munkanélküliek részére. A pályázati célkitűzésnek megfelelően a pályázók döntő része hátrányos helyzetű régiókban, jelentős számú új munkahelyen, álláskeresők alkalmazásával valósítja meg beruházását.

A munkahelyteremtő támogatás második körében négy orosházi nyertest hirdettek. Dr. Barnáné Galambos Márta 4,4 millió forintból magánvállalkozását fejleszti, cégek telephelyén nyit büféket, amihez két főt vesz fel. Az árufuvarozással és logisztikával foglalkozó Koncsek Transz Kft új rakodógépet vásárol és két újabb főt foglalkoztat, amihez 4,4 millió forintot nyertek. A Königin Trade Kft 19,8 millió forintos támogatást kapott, amiből a méhészeti gépgyártást fejleszti, és 9 főt foglalkoztat majd. A legnagyobb összeget, 35,2 millió forintot a Green Divízió Kft nyerte, amely az újrainduló Barneválban a termékek tovább feldolgozására 16 főt alkalmaz.

Az orosházi nyertesek: Varga János, (Königin Trade Kft), dr. Turcsény Zsolt (Green-Divízió Kft), Dr. Barnáné Galambos Márta (egéyni vállalkozó) Koncsek Gábor és Koncsek Tamás (Koncsek Trans Kft). (Fotó: Rajki Judit)
Az orosházi nyertesek: Varga János és Tódor Hajnalka (Königin Trade Kft), dr. Turcsán Zsolt (Green-Divízió Kft), Dr. Barnáné Galambos Márta (egyéni vállalkozó) Koncsek Gábor és Koncsek Tamás (Koncsek Trans Kft).
(Fotó: Rajki Judit)

A második körös nyertesek augusztus 4-én a megyei kormányhivatalban vették át az értesítést Gajda Róbert kormánymegbízottól, aki megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy bár felmérést nem készített, de biztos benne, hogy tíz megkérdezettből legalább kilencen a munkahelyek megtartását és újak létrehozását tartanák a legfontosabbnak.
– Ezt Magyarország kormánya is így látja, ezért ezt a célt különböző eszközökkel támogatja is – fogalmazott. – A megyei pályázók kimagaslóan jól szerepeltek, hiszen a 31 nyertes 327 millió forint pályázati forrást kapott. Ebből is látszik, hogy a Békés megyei emberek szorgalmasak, kreatívak, szeretnek dolgozni, és ha lehetőséget kapnak, fejlesztenek is. Így lehet fejlődőképes a megye és a régió – tette hozzá Gajda Róbert.

A megyei munkaügyi központ igazgatója szerint minden forint számít, ami a térségbe érkezik. Dr. Nagy Ágnes kiemelte, külön fontos, hogy a nyertesek a kis- és középvállalkozások közül kerültek ki, hiszen hazánkban a munkavállalók 73 százalékat a kkv szektor foglalkoztatja.
– Országosan a második legtöbb pénzt kaptunk, ami a teljes összeg közel 10%-a. Az elbírálásnál a legfontosabb szempont az volt, hogy a kitűzött fejlesztés mennyire reális, mennyire megvalósítható. A pályázaton döntő többségben termelő tevékenységeket támogattak, a cégek pedig vállalták, nyilvántartott álláskeresőket foglalkoztatnak – fogalmazott.

A fenti négy nyertes összesen 29 embert foglalkoztat majd. Az összegek vissza nem térítendő támogatások, a beruházásokhoz minimum 25%-os önrész is szükséges volt a támogatás mellé. A pályázatokat még ebben az évben meg kell valósítani a nyerteseknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.