- hirdetés -

Az elmúlt hetekben valahol az országban szinte mindennap a magasba törtek gomolyfelhők és kialakult egy-egy zápor, zivatar. A nyár hátralévő részében is az elmúlt hetekhez hasonló, változékony időjárással számolhatunk.

Rövid, de heves – ilyen volt a július 18-ai vihar Orosházán, kora este érte el a zivatar a várost, amihez viharos szél, és mintegy 16 mm csapadék is társult. A város több pontján fák dőltek villanyvezetékre, úttestre, a Kodály és a Dankó utca sarkán a régi buszmegállót is elsodorta a szél. Erről itt írtunk, fotókat és videókat is találsz cikkünkben.

A változékony időjárás oka a tartós skandináv anticiklon (Fotó: Rajki Judit)
A változékony időjárás oka a tartós skandináv anticiklon (Fotó: Rajki Judit)

Dél-Alföld meteorológia oldalt társaival működtető Bodrogi Attila az OrosCafénak elmondta, a radarkép alapján egy kisméretű cella kapta el Orosházát múlt pénteken. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőpontján mindössze 2 mm-t mértek a szakemberek, míg a pár kilométerrel távolabbi ATIVIZIG kardoskúti állomásán nem hullott mérhető mennyiség aznap. Ez utóbbi helyen ebben a hónapban 113 mm esett, tehát kétszer annyi, mint az átlagos havi mennyiség.

A változékony időjárás okaként Bodrogi Attila a tartós skandináv anticiklont jelölte meg, ami miatt a ciklonok és azok hidegfrontjai délebbi pályára kényszerülnek.

Román radarkép részletet a július 18-ai vihar idejéről, amin látszik, hogy a kisméretű zivatarcella éppen telibe találja Orosházát
Radarképrészlet a július 18-ai vihar idejéről (klikkelj a nagyobb képért) 

– Hazánkat a skandináv térség felett húzódó anticiklon déli pereme érinti. Ebben a szinoptikus helyzetben gyakran Közép-Európában képződnek a ciklonok, illetve ezek hidegfrontjai rajtunk keresztül haladnak át. Ezért júliusban hiába vártuk a tartósan felhő- és csapadékmentes időszakokat. Gyakorlatilag már a nyár elejétől fennáll az imént felvázolt időjárási helyzet, így néhány napnál hosszabb időre nem volt nyugodt, kellemes, napsütéses nyarunk – sorolta Bodrogi Attila, aki szerint a nyár további részében is ez várható.

– Egy hétnél távolabbi előrejelzést készíteni merészség, ezen időtáv után nagymértékben csökken az előrejelzés megbízhatósága, sőt olykor már 4-5 napon túl is nagy a bizonytalanság. Úgy vélem, hogy a nyár hátralévő részében is elmúlt hetekhez hasonló, változékony időjárással számolhatunk – hangsúlyozta a Dél-Alföld meteorológiai munkatársa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.