- hirdetés -

A gimnázium címzetes igazgatója, a város kulturális életének meghatározó egyénisége, író, a magyarságtábor megálmodója tavaly ősszel hunyt el. Születésnapja alkalmából emlékezünk rá.

Károlyi Fülöp Béla 1939. július 23-án született Kolozsvárott. Hosszú betegség után tavaly november 9-én az orosházi kórházban hunyt el, az Alvégi temetőben november 15-én kísérték végső nyughelyére családtagjai, barátai, ismerősei.

131113_fulop_bela
Károlyi Fülöp Béla

Béla bácsi aktívan részt vett a város életében. Mintegy 33 könyvet írt, kutatta Orosháza hagyományait és gasztronómiáját, neki köszönhetjük többek között a Gyopárka tündért és az Orosházi Csudafát is. Életéről, munkásságáról tavaly télen mesélt az Alma a fájától című sorozat első rendezvényén, ahol három gyermeke is bekapcsolódott a beszélgetésbe. Fiával közös könyvének bemutatóján már egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni: néhány nappal később érkezett a szomorú hír.

Áprilisban teltházas közönség előtt elevenítették fel munkásságát szerettei és pályatársai a könyvtárban. Emléke része a város mindennapjainak, néhányat említve: a Szó-Köz zenekar gyakran adja elő a megzenésített verseit, a Gyopárka tündér versenyen idén is sok kisgyermek mondott mesét, az általa közel 20 évvel ezelőtt megálmodott Magyarságtábor pedig idén 40 határon túli gyermeket látott vendégül a hónap elején.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.