- hirdetés -

Egy pozitív teszt és egy részleges immunhiány –  az elmúlt tanévben végzett lisztérzékenység szűrés eredménye.

Gyors és fájdalommentes vizsgálattal a lisztérzékenység azonnal kiszűrhető és felismerésével komoly betegségek kialakulását előzhetjük meg. Az Egészségsziget Egyesület a 2008/2009-es tanévben végzett először lisztérzékenység szűrést, azóta minden évben elvégzik (szülői beleegyezéssel) az első osztályosok körében.

A lisztérzékenység (coeliakia) a lisztben található fehérjékkel szembeni túlérzékenység. A betegség lehet tünetmentes, de gyakran krónikus hasmenéssel és fogyással társul. A bélbolyhok károsodása miatt a többi tápanyag felszívódása is károsodik, így másodlagos betegségek, hiányállapotok alakulnak ki. Mindemellett olyan pszichés tüneteket is produkálhat, melyet mással magyaráznak a szakorvosok. Ezért fontos a lisztérzékenység korai felismerése, hiszen gluténmentes diétával könnyen kezelhető.

Az elmúlt tanévben az Orosházi Rotary Klub és az önkormányzat támogatásával 200 elsős gyermeket vizsgáltak, melynek során egy-egy gyereknél lisztérzékenységre és részleges immunhiányra derült fény. A lisztérzékenység gluténmentes diétával könnyen kezelhető, ezért fontos a korai felismerése.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.