- hirdetés -

Jó közepes termésben bíznak, a felvásárlási ár alacsony. A kukoricának és napraforgónak nagyon kellene a csapadék.

Munkában a kombájnok Orosháza határában – a 3,5-4 tonna átlagtermést hozó őszi árpa után jelenleg a búzát takarítják be a térségben, a munka felénél tartanak az Orosháza és Térsége Gazdakör becslése alapján. A búzát tekintve a terméseredmények eddig igen széles skálán mozognak, a mezeipocok invázió is komoly kiesést hozott, a védekezés későn kezdődhetett.

A gazdakör elnökével jártunk határszemlén.
– A búzánál 4 tonna körüli termésátlagra számítunk, még nagyjából tíz csapadékmentes nap kell ahhoz, hogy befejezzék a munkát a gazdák. Az elmúlt hetekben visszaesett a gabona ára a tőzsdén, nagy problémát jelent, hogy alig van különbség a kenyér- és a takarmánygabona ára között. Azt javasoljuk a termelőknek, amennyiben pénzügyi helyzetük engedi, a tárolás mellett döntsenek, várják meg, hogy megnyugodjon a piac – összegezte a határhelyzetet Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke.

A Vegetáció Kft-nél 4,5-5,5 tonna közötti termésátlagot várnak (Fotó: Vági Kata)
A Vegetáció Kft-nél 4,5-5,5 tonna közötti termésátlagot várnak (Fotó: Vági Kata)

Békés megyében több mint százezer hektárról takarítanak be őszi búzát. A Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-nek a hét elején azt mondta, a vártnál 10-15 százalékkal kevesebb lesz az idén a búza a térségben. Az őszi búza aratását a szalmabetakarítás követi.

Megindult a napraforgók virágzása is, az esőre nagy szükség lenne a következő hetekben. Szakértők szerint jelentős mennyiségű csapadék hiányzik, amit elsősorban a kukorica mutat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.