- hirdetés -

Nyáron nem fűtünk, ami viszont nem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a „csendes gyilkos”, azaz a szén-monoxid jelenlétével. A mérgezéses esetek egy része a fürdőszobában következik be.

A vízmelegítő vagy a kazán működése során nemcsak gázt, hanem levegőt is fogyaszt az égés során, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőztetéséről gondoskodni – olvasható a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

A fürdőszobai gázüzemű készülék működésére jelentősen kihat az, ha használatával egy időben a konyhában, vagy a mellékhelyiségben szagelszívó megy. Ebben az esetben ugyanis nem jut megfelelő mennyiségű levegő a fürdőszobai gázkészülékhez, megfordulhat az áramlás a kéményben, és fennáll a veszélye a szén-monoxid-szint megemelkedésének. A tökéletlen égés következtében a szén-monoxid feldúsul, ennek esélyét tovább növelik a jól szigetelő nyílászárók is. Különösen fontos tehát, hogy ne csak a tüzelő- és fűtőberendezések cseréjét és karbantartását végeztessük szakemberrel, hanem az elszívók és nyílászárók cseréjénél, telepítésénél a készülékek levegő ellátásának megtervezéséhez is szükség van a mérnöki tudásra, odafigyelésre.

A mérgezés tünetei

Első szakasz: A mérgezést szenvedett nyugtalan, zavart vagy kábult, a feje is fájhat, szédülhet, hányhat. A bőre időnként cseresznyepiros lesz.

Második szakasz: izomgörcsök a végtagokon, majd az egész testen, eszméletlenség. Az eszméletlen beteg is hányhat, ami fulladást okozhat.

Harmadik szakasz: izomellazulás, légzésbénulás, halál.

A jó szén-monoxid-érzékelő segít

A széleskörű tájékoztatás révén egyre többen tudják, hogy a szén-monoxid-érzékelő életet menthet, tanácsos minden lánggal égő eszköz közvetlen környezetébe telepíteni egyet. Minősített, megbízható típust érdemes választani, amit a használati utasításban leírtaknak megfelelően kell telepíteni. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy karbantartás hiányában az eszköz megtévesztheti tulajdonosát. Amennyiben a szavatossági idő lejár, vagy a mérőműszer ellenőrzését hanyagolják, a mérés pontatlanná válhat, téves biztonságérzetet, adott esetben pánikot keltve. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért kéri, hogy mindenki gondoskodjon a mérőműszer ellenőrzéséről, megfelelő időközönként cseréljen, vagy cseréltessen benne elemet.

Idén eddig már országosan 230 esetben riasztották a tűzoltókat a mérgező gáz megjelenése miatt, csaknem 200 ember kapott mérgezést, közülük 11-en haltak meg. A mérgezések egynegyede a fürdőszobában történt. A pünkösdi hosszú hétvégén 15 esetben vonultak ki a tűzoltók szén-monoxid- feldúsulás miatt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.