- hirdetés -

Az egyedüllét: ez a legfőbb ellensége azoknak az időseknek, akik magányosan élik mindennapjaikat.

Sokan vesztik el párjukat, a családtagoknak azonban jellemzően nem jut kellő idejük az idős hozzátartozóra. A magány mellett veszélyeztető tényező még a demencia, az időskori elbutulás. Van azonban ellenszer, méghozzá a társaság. Például egy idősek klubjában.

Egységben az erő

Az orosházi Egységes Szociális Központ négy idősek klubját működtet városunkban, összesen 93 taggal – egy-egy van Rákóczitelepen és Szentetornyán, illetve az Iglói és a Székács utcán.

A klubban napi nyolc órát foglalkoznak az idősekkel a szakemberek, munkájuk, hogy oldják az idősek magányosságát, az egyedüllétet és az időskorban jelentkező demenciát. A Székács utcai Gyöngyvirág klubban például 20-an tagjai a közösségnek. Bíró Béláné 5 éve, szinte minden nap jár.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Társaságban, együtt töltik az időt a klubban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Azért lettem tag, mert egyedül maradtam, 16 éve halt meg a férjem. Nehezen viselem az egyedüllétet, ezért úgy gondoltam, hogy társaságban talán könnyebb. Így is lett, sokat beszélgetünk, akár a mindennapi problémákról is. Elviccelődünk, kártyázunk, jól érzem magam – meséli a nyugdíjas asszony, aki azt is hozzáteszi, főznie sem kell otthon, hiszen a klubban étkezést is biztosítanak a tagok számára.

Todorán István is hasonló cipőben jár, ő azonban már régebben, 1997 óta tagja a klubnak. Az egykori postás mosolyogva jegyezte meg, bárcsak hétvégén is jöhetne, hiszen nagyon jó a közösség, otthon pedig nem várja már senki.

Az idősek klubja nem idősek otthona

Skorka Cecília, a Gyöngyvirág Idősek Klubjának vezetője azt mondja, ha valaki egyedül marad, nincs, akivel megossza mindennap gondolatait, élményeit, problémáit, akkor előfordul, hogy felejteni kezd, ami egy idő után komolyabb leépüléssel is járhat.

– A klubban a jeleket könnyebben észrevesszük, hiszen napi szinten találkoznak a munkatársak a tagokkal. Ha bármi probléma van, akkor jelzünk a hozzátartozóknak, akár a háziorvosnak is, hogy időben lépni lehessen.

Sokan egyébként összemossák az idősek klubját az idősek otthonával, a kettő azonban nem ugyanaz.
– Az idősek otthona bentlakásos intézmény, ahol az ellátottak életvitelszerűen élnek. Az idősek klubjába viszont önállóan járnak be a tagok, a saját otthonukban laknak, és szabadon végzik teendőiket, ahogy megszokták: piacra mennek, bevásárolnak, egyébként pedig bejárnak társaságba, foglalkozásokon vesznek részt, kártyáznak, együtt ünnepelnek. Olyan ez a közösség, mint egy kis család – jegyzi meg a szakember.

Ma Magyarországon az időskorúak száma meghaladja a kétmilliót, városunkban ez 8500 főre tehető. A statisztikák szerint a 65 év felettiek közül minden tizedik, a 90 év felettiek közül minden harmadik embert érinthet a demencia. Habár az Őszi Rózsa és a Reménység Idősek Klubja maximális létszámmal működik, a Gyöngyvirágban és az Öreg Tölgyben szívesen fogadják az új klubtagokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.