- hirdetés -

Ha veszélyezteti a megélhetést, akkor mérsékelheti, vagy elengedheti az adóhatóság bírság- vagy pótléktartozást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adótartozást, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.

A fizetési kedvezményes eljárás a magánszemély kérelmére indul, és a NAV kötve van a kérelem tartalmához. Az adótartozás mérséklése nem automatikusan jár, kizárólag akkor engedélyezhető, ha a törvényi feltételek fennállnak. A megélhetés veszélyeztetettsége nem elegendő a mérsékléshez, a jogszabály a súlyos veszélyeztetettséget követeli meg, utalva ezzel arra, hogy a mérséklés kivételes lehetőség.

Az eljáráskor a jogszabályban előírt feltételeket az adózónak kell bizonyítania. Ha a kérelem nem tartalmazza az érdemi elbíráláshoz szükséges adatokat, tényeket, okiratokat és azok hivatalból sem állnak rendelkezésre, úgy az adózónak adatlapon kell nyilatkoznia a saját és vele közös háztartásban élő hozzátartozói jövedelmi és vagyoni viszonyairól, kiadásairól, melyeket okiratokkal is bizonyítani kell.

Nyilatkozni kell többek között

– a rendszeres jövedelemről (nyugdíj, munkabér, ellátás);
– egyéb bevételről, vállalkozói, őstermelői jövedelemről;
– a közös háztartásban élőkről, és jövedelmükről;
– a saját és vele közös háztartásban élők tulajdonában vagy birtokában lévő
ingatlanokról (ide értve az ingatlan lízinget és a közös háztartásban élők esetleges külön vagyonát is);
– a lakhatással kapcsolatos havi kiadásokról;
– egyéb havi rendszeres kiadásokról;
– a saját és a közös háztartásban élők 100 000 forint egyedi értéket meghaladó
ingóságairól, vagyoni értékű jogairól, bankbetéteiről;
– a tulajdonában lévő gépjárműről, a használat jogcíméről.
A NAV a szociális körülményeket helyszíni szemlén vizsgálhatja, és a rendelkezésére álló nyilvántartásból, valamint a közhiteles ingatlan- és gépjármű nyilvántartás adataiból ellenőrizheti az adózó vagyoni viszonyait is. A NAV az eset összes körülményét mérlegelve dönt a méltányosság engedélyezéséről vagy elutasításáról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.